Royal Berry, deze maand uitgelicht op publieke website

Elke maand laten we een van onze bedrijven aan het woord op de publiekswebsite van Glastuinbouw Nederland. Deze maand vertelt Arrieke van den Berg (21), kwaliteitsmanager bij aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel over haar baan en het bedrijf. Zo kunnen we aan de hand van een interview aan een breder publiek laten zien hoe het bedrijf omgaat met voedselveiligheid en met de eisen van verschillende keurmerken en flinke stappen zet met verduurzaming.

Arrieke van den Berg (21) werkt bij aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel, een dorp in de Betuwe, tussen Arnhem en Nijmegen. Ze is daar kwaliteitsmanager. Maar wat houdt haar werk precies in? En hoe word je eigenlijk kwaliteitsmanager? We gingen langs en vroegen het Arrieke zelf.

Aan het eind van de A15 ligt glastuinbouwgebied Next Garden. Hier zijn de drie vestigingen van Royal Berry te vinden. Wie het gebied inrijdt, ziet aan weerszijden van de weg uitgestrekte kassencomplexen. Vandaag is Arrieke haar dag begonnen op de bedrijfslocatie 4 Seasons, een naam die aangeeft dat de aardbeien van het bedrijf het hele jaar door te koop zijn. In het nog splinternieuw ogende kantoor van de kwekerij, de vestiging werd een jaar geleden geopend, vertelt Arrieke dat ze sinds drie jaar bij Royal Berry werkt. “Ik heb mbo Voeding & Kwaliteit gedaan en wilde tijdens die opleiding graag stage lopen bij een instantie die de kwaliteit van voeding controleert. Maar vanwege de coronacrisis waren daar geen stageplekken. Toevallig kende ik Jan van Genderen, directeur en eigenaar van Royal Berry. Via hem kon ik hier stage lopen. Dat is me heel goed bevallen. Na het afronden van mijn opleiding kon ik hier als kwaliteitsmedewerker blijven werken. Later ben ik kwaliteitsmanager geworden.”

Kwaliteitseisen
Hoe een doorsnee werkdag er voor haar uitziet? Dat is volgens Arrieke niet in een paar zinnen uit te leggen. Het komt erop neer dat zij, samen met het team van kwaliteitscontroleurs, dagelijks de kwaliteit van de aardbeien in de gaten houdt. Maar daar komt veel bij kijken. “Een goede aardbei moet namelijk aan een hoop wettelijke kwaliteitseisen voldoen. Die hebben betrekking op kleur, grootte en vormafwijkingen van de aardbei, maar ook op aanwezigheid van ziekten en schadelijke beestjes. Daarnaast stellen afnemers, zoals supermarkten, hun eigen eisen die vaak verder gaan dan de wettelijke eisen”, legt Arrieke uit.

Lees hier het hele interview

 

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024