Arbeidsmarktonderzoeken belangrijke informatiebronnen

Colland voert elke twee jaar een arbeidsmarktonderzoek in de agrarische en groene sectoren. De resultaten van dat onderzoek zijn een belangrijke informatiebron voor bedrijven, werknemers, overheid en beroepsonderwijs en vormt een basis voor beleidsvorming.

Onderzoek laat zien hoe de arbeidsmarkt in de groene sectoren zich ontwikkelt. Het geeft zicht op de economische positie van de sector, de omvang van de arbeidsmarkt en het baanperspectief voor groen opgeleiden. De uitnodigingsmails voor deelname aan het onderzoek 2022 zijn inmiddels verstuurd. Klik hier voor het rapport van 2020.

Zorgelijke signalen
Onlangs deden werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw al een inventarisatie naar problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders. Aanleiding waren zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld, met name voor de teelt- en oogstwerkzaamheden in het komende seizoen. Met een enquête wilden werkgeversorganisaties de situatie helder in beeld brengen.

Samenhang  arbeidsmarktonderzoeken
Onderzoeken geven inzicht in hoe en waarmee werkgevers kunnen worden geholpen. Daarbij kan worden gedacht aan belangenbehartiging, diensten en projecten ter ondersteuning van werkgevers, zowel op korte en ook op (middel)lange termijn.

In de periode februari tot en met april wordt een groot aantal bedrijven per mail, brief en/of telefonisch benaderd voor het onderzoek van Colland. Zie bijlage voor meer informatie.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024