Bankerplanten, teeltwisseling, sensoren en bladluisbestrijding onderwerpen tijdens Water- en PlantgezondheidEvent op 10 oktober

Tijdens het Water- en PlantgezondheidEvent op 10 oktober, dat wordt georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research BU Glastuinbouw, worden relevante resultaten en nieuw onderzoek toegelicht binnen de onderzoeksprogramma’s Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof. Deze onderzoeksprogramma’s worden gefinancierd vanuit Kennis in je Kas (KijK).

Aanmelden is nog mogelijk. Kom je ook? Na het plenaire gedeelte start een interactief programma met een gevarieerd aanbod aan workshops. Tussendoor, maar ook na afloop tijdens het diner, is er ruimte voor bijpraten en netwerken. Je kunt je eigen programma samenstellen door een keuze te maken uit diverse workshops.  Zo gaan we onder andere in op weerbare bodems en substraten, weerbare planten en substraatmedia, circulaire meststoffen, maar natuurlijk ook op het voorkomen van wortelziektes , innovaties in de biologische plaagbestrijding en het optimaliseren van de watergift in de grondteelt.

Een greep uit de workshops:

Bankerplanten
Het opbouwen van preventieve ‘standing armies’ wordt steeds belangrijker om plagen onder controle te houden. Sommige soorten bestrijders kunnen zich helaas niet in een gewas vestigen omdat ze zich bijvoorbeeld niet kunnen vermeerderen op alternatief voedsel of omdat het gewas minder geschikt is voor eileg. Bankerplanten kunnen hier een oplossing voor zijn. In deze workshop worden de recente ontwikkelingen in onderzoek en de praktijkimplementatie van bankerplanten besproken.

Teeltwisseling; balans tussen hygiëne en emissie
Een goede schoonmaak tijdens de teeltwisseling is een belangrijke eerste stap voor een succesvolle volgende teelt en voorkomt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen later in de teelt. Er komt in deze fase echter ook veel water vrij met daarin reinigingsmiddelen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, waarvan een groot deel via de ondergrond in het milieu terechtkomt. Hoe gaan we daar mee om?

Micro-organismen in water; vriend of vijand?
Ook willen we deze dag aandacht schenken aan hoe micro-organismen kunnen bijdragen aan een duurzame glastuinbouw productiesysteem. In recirculerende teeltsystemen is er aandacht nodig voor de microbiële (water)kwaliteit en het “schoonhouden” van verschillende systeemonderdelen. Maar betekent schoonhouden steriel maken? Of kunnen we gebruik maken van de micro-organismen in het teeltsysteem om planten te beschermen tegen pathogenen of beter te laten groeien?

Een ecosysteembenadering voor bladluisbestrijding
Bestrijding van bladluis is in veel teelten een van de grootste uitdagingen geworden nu veel chemische middelen niet meer zijn toegelaten en bladluisklonen minder gevoelig worden voor middelen. Door de toegenomen variatie in plagen en natuurlijke vijanden is het tijd voor een ecosysteembenadering, waarbij we niet alleen maar kijken naar de meest effectieve natuurlijke vijanden, maar naar het totale systeem waarbij soorten elkaar kunnen aanvullen en er zoveel mogelijk wordt ingezet op een preventief systeem.

Sensoren
Uiteraard is er deze dag ook aandacht voor de ontwikkeling van sensoren. Met een virussensor willen we in de kas binnen een paar minuten kunnen meten of komkommerbontvirus (komkommerteelt) of PlAMV (lelieteelt) aanwezig is. Het idee is dat we met zo’n sensor ook de effectiviteit van ontsmetters kunnen meten. Met Microbiologische sensoren willen we een snelle, continue methode in handen krijgen voor het meten van de hoeveelheid aanwezige bacteriën. We geven een demonstratie van het meten van elektrofysiologische signalen van planten met behulp van een Vivent biosensor.

Meer informatie over de verschillende workshops en aanmelden voor deze middag vind je hier.

Margreet Schoenmakers

Glastuinbouw Nederland - © 2024