Bezig met biodiversiteit? Stuur foto van uw bloemenrand in

Steeds meer glastuinbouwbedrijven leggen rond hun kassen een bloemenrand aan ter verbetering van de biodiversiteit. Sommige ondernemers doen mee aan proeven die Wageningen UR in dat kader doet. Andere ondernemers experimenteren zelf met bloemmengsels. Welke ervaringen hebben zij met de aanleg van biodiverse bloemenranden? Zorgt dit daadwerkelijk voor een rijkere biodiversiteit, minder plaagdruk en meer natuurlijke vijanden? Stuur een foto van uw bloemenrand in en deel uw ervaringen.

Deel je ervaringen
Hebt u als glastuinder zelf een bloemenrand aangelegd rond uw kassen? Maak daar dan een mooie foto van en deel uw ervaringen. Via dit formulier kunt u eenvoudig uw foto uploaden en uw ervaringen doorgeven. Ingezonden foto’s en ervaringen zullen komend najaar overzichtelijk met u worden gedeeld. Zo kunt u inspiratie opdoen en leren van de ervaringen van collega-telers.

Functionele biodiversiteit
Vanuit het oogpunt van verduurzaming en zorg voor de omgeving wordt verbetering van de biodiversiteit ook in de glastuinbouw steeds belangrijker. Bovendien kan het kansen bieden om de plaagbestrijding in kassen te ondersteunen en te verbeteren. Daarover is echter nauwelijks iets bekend. Vandaar dat Glastuinbouw Nederland en WUR de afgelopen vier jaar met het project ‘Functionele biodiversiteit in en om de kas’ een pilot hebben gedaan met vier glastuinbouwbedrijven in het Oostland en de Bommelerwaard. Komend najaar krijgt dit project – met financiering vanuit onder andere Stichting KijK, het ministerie van LVVN en de topsector T&U – een vervolg en wordt het opgeschaald. De proeven zullen plaatsvinden in Westland, Oostland, Bommelerwaard, Flevoland en Noord-Nederland. In totaal doen twintig telers eraan mee.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024