Bioraffinage in tuinbouw is ontwikkelingsproces

Door toenemende marktkansen om agrofoodreststromen te verzilveren hebben partijen de handen ineen geslagen onder de naam Bioboost Oost-Brabant. Resultaten van het demonstratieproject kleinschalige bioraffinage in de Peel werden afgelopen woensdag gepresenteerd onder grote belangstelling.

De proef om met komkommergewasresten bioraffinage toe te passen was zeer inspirerend om te volgen. In het streven naar duurzaamheid lijken de mogelijkheden voor toepassingen, ondanks in een beginfase te zijn, groot te noemen, namelijk door het gebruik van:

 

  • komkommervezels (stengels/blad) voor de papier-/kartonindustrie.
  • komkommervezels (stengels/blad) voor toepassing in composieten.
  • komkommerpulp (na extractie van inhoudsstof) voor veevoeder.
  • inhoudsstoffen voor fysiotherapeutische en homeopathische toepassingen.

Kostenbesparing op afvoer en/of compostering is een belangrijk aspect. Ook het waterschap Aa en Maas ziet potentie in bioraffinage van agrarische reststromen en ziet hier voor haar ook een rol in weggelegd. De positieve effecten op de waterkwaliteit door grondstoffenverwaarding en dus een lagere nutriëntenbelasting zijn hoopgevend waarbij de samenwerking van alle betrokken partijen cruciaal is. Het sluiten van de kringlopen in de agrarische sector blijft breed de belangstelling trekken van ondernemers, waterschappen, gemeenten en alle overig betrokken partijen waarbij de eerste aanzet tot innovatie is gegeven.

Glastuinbouw Nederland - © 2024