Certificeringsschema kleinschalige telers eind dit jaar beschikbaar

Naar verwachting bieden MPS en GlobalGAP eind dit jaar een aangepast schema aan voor certificering van kleinschalige telers. Dat is mogelijk nu het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) akkoord is met aanpassingen en vereenvoudigingen van de criteria en regels die afgelopen zomer door een werkgroep zijn opgehaald bij belanghebbenden, waaronder kleinschalige telers, maar ook organisaties zoals Glastuinbouw Nederland. Het aangepaste schema heeft daardoor specifieke aandacht voor het verminderen van de administratieve lasten en kosten.

Telers en handelaren zijn onlangs overeengekomen dat in de toekomst alleen gecertificeerde bloemen en planten worden aangeboden en gekocht. Afgelopen zomer is er veel vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van het schema voor kleinschalige telers. Een werkgroep – bestaande uit: FSI, GlobalGAP, MPS en Royal FloraHolland – heeft het aangepaste schema voorgelegd aan telers en andere belanghebbenden, zoals Glastuinbouw Nederland. Dat resulteerde in de genoemde aanpassingen en vereenvoudigingen die op goedkeuring van het FSI-bestuur konden rekenen. De regeling voor kleinschalige telers stelt kleinschalige telers in staat om aan de FSI-vereisten te voldoen, met een schema dat specifiek is afgestemd op hun bedrijfsvoering.

Succesvolle consultatie
Directeur Jeroen Oudheusden van FSI spreekt van een succesvolle consultatieronde. “We hebben 185 ingevulde formulieren en een breed scala aan reacties ontvangen. Dat toont de grote betrokkenheid van de sierteeltsector bij dit initiatief. Daarnaast zijn de verzamelde inzichten en opmerkingen zorgvuldig geanalyseerd en verwerkt. Hiermee kunnen we tegemoetkomen aan de zorgen en behoeften van kleinschalige telers met betrekking tot certificering, waarbij we zoveel mogelijk barrières wegnemen.”

De tijdens de consultatie opgehaalde reacties varieerden van technische opmerkingen over de criteria en hun leesbaarheid tot suggesties met betrekking tot auditregels. Een voorbeeld van een technische opmerking betrof de relevantie van waterregistratie, waterbeheerplannen en energieplannen voor kleinschalige buitentelers. Als resultaat van de consultatie werden enkele van deze controlepunten uit het schema verwijderd. Daarnaast werden bepaalde controlepunten herzien om ze duidelijker en leesbaarder te maken.

Zorgen over haalbaarheid
Naast veel positieve reacties, werd er ook kritische feedback ontvangen. Zo bleken sommige telers bezorgd over de haalbaarheid en mogelijke kosten. "We hebben deze kritische opmerkingen uiteraard serieus genomen en zorgvuldig gekeken naar manieren om deze kwesties aan te pakken, zodat het plan haalbaar en toegankelijk blijft voor de betrokken partijen", aldus Oudheusden.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2024