CO2-emissieverslag is inclusief WKK netlevering

Onlangs verstuurde RVO het CO2-emissieverslag 2015 aan alle bedrijven. Het verslag is een weergave van de CO2-emissie gebaseerd op het gasverbruik in het kalenderjaar.

Nieuw is dat sinds 2015 ook het gasverbruik voor WKK-netlevering meetelt. Voorheen werd dit deel van het WKK-gasverbruik in mindering gebracht via een verrekening van de totale netlevering over het kalenderjaar.

De nieuwe methode vloeit voort uit afspraken met de overheid in 2009 om het WKK gasverbruik volledig te gaan meerekenen. Het totale WKK-gasverbruik wordt op deze wijze volledig betrokken bij een eventuele verrekening als de CO2-emissie van de totale sector (met uitzondering van de glastuinbouwbedrijven in het EU-ETS) boven de CO2-emissiedoelstelling uitkomt. Een andere belangrijke wijziging die destijds werd afgesproken is dat ook de CO2-emissie van de zogeheten kleine bedrijven (gasverbruik onder 170.000 m3 per jaar) meegenomen gaat worden in de eventuele verrekening van een overschrijding van de CO2-emissiedoelstelling.

De wijzigingen hebben voor de sectorafspraken met de overheid over de CO2-doelen geen gevolgen. Destijds is overeengekomen om deze extra CO2-emissie en CO2-verrekening te verwerken tot hogere CO2-emissiedoelen van de sector. De spelregels hierover zijn vastgelegd in het CO2-Convenant uit 2012.

In het jaar 2015 heeft de totale glastuinbouwsector de CO2-emissiedoelstelling gehaald. Er zal dus geen verrekening plaatsvinden met individuele bedrijven. De verwachting is dat ook de doelstellingen tot en met 2020 gehaald worden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024