De toekomst van Greenport Aalsmeer in beeld gebracht

Greenport Aalsmeer zet in op een gezamenlijke en duidelijke visie en strategie met voldoende ruimte voor een grootschalig modern glasareaal en voor ondernemers met niches. Op 12 februari 2015 is de visie besproken in de Stuurgroep van de Greenport.

In de visie zijn 5 gebiedscategorieën onderscheiden op basis van o.a.: verkaveling, schaalgrootte, ontsluiting, vitaliteit, perspectief voor modernisering, kansen voor duurzaamheid. Deze indeling is gemaakt op basis van analyses, raadpleging van experts, informatie van gemeenten en in nauwe samenspraak met LTO Noord Glaskracht. Er zijn moderne grootschalige bestaande en nieuwe gebieden (categorie 1 en 3); kansrijke kleinschalige gebieden met meer specialistische teelten (categorie 2); en ook gebieden met een maatwerkopgave of waar transformatie (op termijn verdwijnen van glastuinbouw) wordt voorzien (categorie 4 en 5).

Deze visie wordt de komende periode aan 7 gemeenteraden voorgelegd met de vraag ermee in te stemmen. Ook zullen Provinciale Staten van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hierover een oordeel gaan vormen.

In dit voorjaar zal vooruitlopend op de besluitvorming worden gewerkt aan een Uitvoeringsagenda. Bedrijfsleven en overheid zullen in een gezamenlijke aanpak mogelijkheden moeten benutten om gefaseerd het verouderd glasareaal van de markt te halen. Hiertoe worden instrumenten gericht en flexibel ingezet, zowel voor opbouw van nieuwe gebieden als voor afbraak oud glas. Ook zal in de Uitvoeringsagenda concreet worden aangegeven hoe gebieden gemoderniseerd/geherstructureerd zullen moeten gaan worden. Een belangrijk onderdeel daarin vormen de gebieden waar geïnvesteerd gaat worden in duurzaamheid (CO2, aardwarmte/warmtenetten, etc).

Aan modernisering van het teeltareaal wordt nauw samengewerkt met LTO Noord Glaskracht, banken en andere private partijen.

Bekijk de Ruimtelijke visie.

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024