Wetsvoorstel zzp nadert invoering

Binnen de politiek zijn er grote zorgen over de groei van het aantal zzp’ers vanwege de kwetsbare positie in de arbeidsrelatie. Veel zzp-ers treffen geen voorzieningen voor bijvoorbeeld pensionering of arbeidsongeschiktheid. De impact op het sociale stelsel is een ander punt van zorg. Immers, werkenden betalen hieraan mee en zzp’ers doen dat niet.

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer duidelijkheid te bieden aan zelfstandigen en hun opdrachtgevers presenteerde de overheid in 2023 het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie. Het wetsvoorstel is verder aangescherpt en door demissionair minister Van Gennip naar de Raad van State gestuurd.

 

Veranderende wet- en regelgeving
Het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden bevat de volgende maatregelen:

  1. De uitwerking van een toetsingskader (op basis van jurisprudentie) waarmee voor de start van de werkzaamheden kan worden vastgesteld of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst.
  2. De invoering van een rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst bij een uurtarief lager dan € 33,-. Dit maakt het voor medewerkers makkelijker om onder deze grens een arbeidsovereenkomst op te eisen. Indien nodig kan daarna de stap naar een rechter worden gemaakt. Dit uurtarief houdt géén hard minimumtarief voor het werk als zelfstandige in, maar is een grens in de regelgeving.

De nieuwe regelgeving biedt meer mogelijkheden om (strenger) te controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. De Belastingdienst bereidt versterkte en verbeterde handhaving per 1 januari 2025 voor. Zowel zelfstandigen als opdrachtgevers moeten meer aandacht besteden aan hoe zij de samenwerkingen zijn inrichten. Dit om hoge boetes of naheffingsaanslagen te voorkomen.

Toetsingskader

  1. Hoe word je aangestuurd en gecontroleerd? Heb je daar alle vrijheid in of sta je onder leiding van een ander?
  2. Doe je werk dat structureel gedaan wordt in een organisatie? Een vaste plek in de organisatie heeft? En doe je hetzelfde werk als en met werknemers?
  3. Of werk je juist zelfstandig, voor eigen rekening en risico?

Contractvorm
Met een zzp’er wordt geen arbeidsovereenkomst gesloten. De focus ligt op het te behalen resultaat. Het is belangrijk om de afspraken uit de modelovereenkomst agrarische werkzaamheden in de praktijk na te leven. In deze modelovereenkomst van LTO Nederland, met goedkeuring van de Belastingdienst, staan afspraken die de werkrelatie tussen een zzp’er en opdrachtgever verduidelijken. Dit verkleint het risico op discussies met de Belastingdienst of ingezette zzp´ers.

 

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024