Doorgang onderzoek recirculatie en geïntegreerde bestrijding Amaryllis

Het is nu afwachten of alle toezeggingen door de verschillende amarylliskwekers resulteren in ondertekende aanmeldformulieren, maar het ziet er goed uit. Er waren tot vorige week al 26 aanmeldformulieren binnen voor onderzoek recirculatie en geïntegreerde bestrijding Amaryllis.

Enkele leden van de landelijke commissie Amaryllis van LTO Glaskracht Nederland hebben de afgelopen dagen de kwekers met grote oppervlakten persoonlijk benaderd. We zijn erg blij dat diverse ondernemers hebben toegezegd mee te gaan betalen. Naast bijdragen vanuit het ministerie van Economische Zaken, het Productschap Tuinbouw en Koppert, is ook de noodzakelijke bijdrage vanuit het vak gerealiseerd.

Bij het Improvement Centre van DLV GreenQ staan nu voor het zesde jaar amaryllissen te groeien. De eerste jaren is onderzocht op welke wijze meer per bol kon worden geproduceerd. Voor het derde jaar wordt gerecirculeerd, waarbij op meerdere manieren het recirculatiewater wordt ontsmet, terwijl energiebesparende strategieën worden beproefd. Dit jaar kwam de geïntegreerde bestrijding van met name de narcismijt en trips erbij. Doel is een goede productie met een minimum aan emissie.

Glastuinbouw Nederland - © 2024