Droogte begint serieuze gevolgen te krijgen

Het is duidelijk dat het komende week nog droog en erg warm blijft. Het neerslagtekort loopt naar verwachting op tot boven het droogterecord van 1976. Hoe hoog het neerslagtekort oploopt, is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tot anderhalve week geleden was de aanvoer van de rivieren nog enigszins op orde door neerslag in het oostelijk deel van Europa. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling maakte bekend dat de wateraanvoer nu afneemt kondigde code Geel aan. Dat betekent dat er een watertekort dreigt in Nederland. Bij de Afsluitdijk en Haringvlietsluizen wordt inmiddels geen water meer doorgelaten om het water zoveel mogelijk vast te houden.

Praktische tips bij droogte
De lage rivierafvoer zorgt, naast moeilijke bevaarbaarheid, voor indringing van zout water vanuit zee. Om het oplopen van het zoutgehalte in lokaal oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken wordt extra water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal en wordt deze week de Klimaatbestendige Wateraanvoer ingezet. Hierdoor wordt zoet water vanuit Stichtse Rijnlanden (Utrecht) naar West-Nederland geleid. Dat is ook gunstig voor de glastuinbouw, omdat er steeds meer glastuinbouwbedrijven door de aanhoudende droogte gebruik maken van oppervlaktewater. Bekijk hier ons standpunt over droogte met praktische tips.

Gevolgen voor drinkwater
Vanwege het dreigende watertekort zijn er met name op de hoge zandgronden (onder andere Drenthe, Twente, Veluwe, Limburg en Noord-Brabant) al verschillende verboden uitgevaardigd voor het beregenen met oppervlaktewater. De kwaliteit van het oppervlaktewater wordt ook slechter. Vooral door de stijgende temperatuur komt er meer blauwalg, vissterfte en botulisme voor, waardoor ook veel zwemwater gesloten wordt. Als de temperatuur nog verder stijgt kan dat ook gevolgen hebben voor de inname van oppervlaktewater voor de productie van drinkwater. Sowieso zorgt de droogte voor een toename in het waterverbruik, waardoor in delen van Friesland, Overijssel en de Noordoostpolder de waterdruk lager is. Ook de dijkinspecties worden opgevoerd en waar nodig worden dijken nat gehouden om scheurvorming in veendijken tegen te gaan.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024