Europese werkgroep kleine teelten Groenten & Fruit bijeen in Dublin

België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Sweden, Spanje, Portugal, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Denemarken en Nederland waren bijeen om een groot aantal gezamenlijke projecten op het gebied van kleine toepassingen in groente- en fruitteelten door te spreken.

Deze projecten zijn geïnitieerd en worden uitgevoerd door deelnemers van de werkgroep. Zo loopt er een project ten behoeve van onder andere koolvlieg in een groot aantal kleine teelten. Hiervoor zijn een groot aantal residustudies van kleine teelten uitgevoerd met als doel hiermee “een EU-brede etiketuitbreiding” te kunnen verkrijgen. Verder lopen er projecten gericht op knelpunt onkruidbeheersing, insectenbeheersing en mijt-achtigen. Het blijkt dat enkele projecten heel goed verlopen, maar sommigen ook niet, bijvoorbeeld  doordat lang gewacht moet worden op de herregistratie van de werkzame stof.

Verdampingszwavel
Er lijkt eindelijk schot te zitten in dit dossier, doordat in Frankrijk een eerste erkenning voor een verdampingszwavelproduct is afgegeven. Daarnaast heeft een nieuwe partij zich aangediend om Europa-breed de toepassing van verdampingszwavel te willen gaan borgen. Nederland is de trekker van dit dossier en naar aanleiding van de bijeenkomst wordt momenteel de interesse van de andere EU-lidstaten geïnventariseerd.  

Basisstoffen
Nogmaals, door Groot-Brittannië expliciet aangedragen, is de mogelijkheid om samen te werken aan dossiervorming ten behoeve van de registratie van diverse stoffen als basisstof. Er zijn uiteraard specifieke criteria waaraan een basisstof moet voldoen. Het mooie is echter dat, als een basisstof is goedgekeurd, het etiket dan geldt voor alle EU-lidstaten. De oproep van Groot-Brittannië om hier goed gezamenlijk gebruik van te gaan maken, gaat zeker opgepakt worden door LTO Glaskracht Nederland. Onlangs hebben wij een eerste inventarisatie uitgevoerd in Nederland.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024