Factsheet bankerplanten en nectarplanten in de kas

Bankerplanten in de kas kunnen de populaties van biologische bestrijders bevorderen door middel van voedsel, ei-afzetmogelijkheden en schuilplaatsen. Nectarplanten zorgen ervoor dat de levensduur van biologische bestrijders wordt verlengd en de vruchtbaarheid van de vrouwtjes wordt vergroot. Banker- en nectarplanten kunnen helpen bij het opbouwen van 'standing armies' om plagen in het gewas onder controle te houden. Dit omdat sommige gewassen minder geschikt zijn voor eileg, omdat enkele soorten bestrijders zich niet in een gewas vestigen of omdat ze zich niet kunnen vermeerderen zonder alternatief voedsel.

 

Een factsheet bundelt de kennis over de inzet van banker- en nectarplanten. Hierin wordt onder andere uitgelegd wat bankerplanten en nectarplanten zijn, welke planten hiervoor geschikt zijn, worden praktische tips gegeven en lees je meer over de aandachtspunten.

De factsheet is samengesteld door Kyra Vervoorn, Technisch onderzoeker entomologie Wageningen UR

Liesbeth Nijs

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024