Gasmotoren glastuinbouw nog lang inzetbaar voor elektriciteitsproductie

Vorige week heeft het bestuur van LTO Glaskracht Nederland de energievisie ‘Klimaatneutrale glastuinbouw’ vastgesteld. Hierin stelt LTO Glaskracht Nederland dat het laatste aardgas voor elektriciteitsproductie waarschijnlijk gestookt zal worden in de warmte-kracht-koppelingen (WKK’s) van de glastuinbouw.

De visie geeft aan onder welke voorwaarden aardgas in 2040 helemaal vervangen kan worden door duurzame alternatieven. 

WKK’s zijn uiterst flexibel te combineren met duurzame opwekking uit wind en zon. Door inpassing in warmtenetten en gekoppeld in smart grids met inzet van warmtebuffers kan met WKK maximale flexibiliteit geleverd worden voor productie en benutting van warmte, elektriciteit en CO2. Door de gecombineerde benutting van warmte, elektriciteit en CO2 is de efficiëntie van WKK ongeëvenaard. Gascentrales kunnen daar met een maximaal rendement van 58% niet aan tippen.

Uiteindelijk zal ook de elektriciteitsopwekking in de glastuinbouw verduurzaamd worden. Productie met WKK zal vervangen worden door steeds meer inkoop van elektriciteit en warmte uit duurzame bronnen.

Ook WKK zelf kan verduurzaamd worden. In de visie van LTO Glaskracht Nederland zal WKK op biomassa een bijdrage leveren aan de klimaatneutrale energievoorziening al wordt dit geen grote ontwikkeling. Vanwege de vraagtekens die gesteld kunnen worden bij het verbranden van biomassa zal de toepassing meestal beperkt blijven tot lokaal beschikbare biomassa.

Boven een artikel over de energievisie van LTO Glaskracht in de energie-nieuwsdienst Energeia van deze week stond wat dat betreft een onterechte kop: ‘LTO Glaskracht wil einde aan netlevering stroom door tuinders’.

Het stoppen van netlevering is geen oorzaak of doel maar het gevolg van de ontwikkeling van duurzame alternatieven voor WKK. Dat is alleen mogelijk als een serie randvoorwaarden, zoals aanleg van warmte- en CO2-netten en voldoende beschikbaarheid van duurzame elektriciteit, ingevuld worden.

Glastuinbouw Nederland - © 2024