Geen bloemisterijbreed etiket van Met 52OD 14883N

Het is een gemiste kans dat voor de geïntegreerde trips- en wittevliegbeheersing in de bloemisterij slechts de bedekte gerberateelt en de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen op het etiket van Met 52OD staan. Voor de glasgroenteteelt is dit middel wel beschikbaar. Het middel kan op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae var. anisopliae stam F52 worden ingezet als bio-insecticide met een werking tegen trips, wittevlieg en mijten.

In de geïntegreerde teelt van een groot aantal bloemisterijgewassen onder glas is trips in veel teelten hét grote knelpunt. Terwijl wittevlieg bij extreme zomerse omstandigheden van de afgelopen week ook niet eenvoudig is. Kortom: voor de bloemisterijsector is het teleurstellend dat de nieuwe toelating van Met 52OD niet bloemisterijbreed is afgegeven.

Expert Specialty Crops Project
Dit groene gewasbeschermingsmiddel was juist ook als project binnen het Expert Centre Speciality Crops toegekend om een zo breed mogelijk etiket, inclusief bloemisterij- en boomkwekerijgewassen, te gaan realiseren. Met het zeer beperkt sierteeltetiket kan nog niet gesproken worden van een succesvolle afronding van het project. Nog veel werk dus voor de betrokken partijen om te kijken wat noodzakelijk is om deze gewasgroepen op het etiket erbij te krijgen. De Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) neemt hiertoe het initiatief.

Breed glasgroente-etiket
Met 52OD heeft wel een heel breed etiket in glasgroenteteelten aardbeien, aubergine, tomaat, paprika, komkommerachtigen, bonen, koolgewassen en de kruidenteelt staan allemaal op het etiket. Een welkome aanvulling op het smalle middelenpakket op trips en wittevlieg in deze teelten.

Distributie nog onzeker
Toelatingshouder Novozymes Biologicals FR S.A. heeft op dit moment nog geen concrete informatie omtrent de distributie van dit groene gewasbeschermingsmiddel afgegeven. Het is een gemiste kans als deze toelating niet spoedig geëffectueerd wordt. Nederlandse glasgroente- en gerberatelers kunnen groene correctiemiddelen voor de beheersing van wittevlieg en trips immers zeer goed gebruiken deze zomer!

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024