Gewasbijeenkomst Snij-Cymbidiums vol energie

Donderdag 20 juni was de gewascoöperatie Snij-Cymbidium bij elkaar voor een energieke middag.

De 30 aanwezigen werden verwelkomd door Leo van der Helm voorzitter van de gewascoöperatie.

Robert Solleveld themaspecialist energie bij Glastuinbouw Nederland lichtte het programma Kas Als Energiebron toe en hoe hoe kwekers aan de slag kunnen met de energietransitie. Kas als Energiebron is hét innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Hierin trekken het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland samen op. Dit programma wordt gefinancierd vanuit Kennis in je Kas (KIJK) en het ministerie van LNV.

Energieprojecten en -proeven
Frank Kempkes gaf tastbare voorbeelden hoe kwekers zelf aan de slag kunnen met een inkijkje in de diverse energieprojecten en -proeven die op dit moment lopen. De bijeenkomst was bij de Wageningen Universiteit & Research in Bleiswijk. Voorbeelden die deelnemers kregen te zien was KAS 2030, Low-e glas, CO2 projecten en diverse projecten waarbij je actief kan ontvochtigen.

Na deze rondleiding vervolgde het programma bij Delphy Improvement Center, Dion Duijvestijn en Sergio Harinck van Vertify gaven een presentatie over het screeningsonderzoek dat heeft plaatsgevonden naar de Opogona (bananenboorder). Tijdens dit screeningsonderzoek is gekeken naar meerdere bestrijdingsmiddelen, natuurlijke vijanden en mechanische bestrijdingstechnieken. Doel was het aantonen van de effectiviteit van deze bestrijdingsstrategieën. Er zijn een aantal zeer interessante resultaten uit dit onderzoek gekomen die het verder onderzoeken in een meer praktijk situatie meer dan waard zijn.

Watercoaches
Vervolgens gaf Guus Meis themaspecialist water bij Glastuinbouw Nederland een presentatie over Kader Richtlijn Water en wat de mogelijke gevolgen hier van kunnen zijn in 2027. Hij gaf hierbij aan dat er de mogelijkheid is om watercoaches in te zetten om zo eventuele risico’s binnen je bedrijf in kaart te brengen. Glastuinbouw Nederland is in samenwerking met Platform Duurzame Glastuinbouw aan het kijken hoe de doelen voor 2027 behaald kunnen worden. Er word hierbij samengewerkt met diverse instanties om zo het gezamenlijke doel met de sector te bereiken.

Weerbaar telen
Als afsluiter stond Weerbaar telen op het programma, Wilma Windhorst Agropoli gaf de deelnemers een kort Masterclass weerbaar telen. Conclusie is dat weerbaar telen een complexe materie is waarbij diverse factoren een rol spelen, denk hierbij aan substraat, bodembiologie, bemesting, klimaat, gewasbehandeling en –belasting en plantgezondheid. Resultaten zie je vaak niet direct en het is zoeken naar de juist balans, dit is bij de elke kweker en per gewas weer anders. Er valt nog veel te leren,  van elkaar binnen de gewas coöperatie, maar ook breder uit andere teelten en gebieden. Dit was ook indirect een oproep van Wilma om ook als groep gezamenlijk te leren en dit ook gezamenlijk op te pakken zodat je de teelt toekomst bestendig maakt waarbij je minder chemie moet en kan gebruiken en een gezond gewas kan telen.

De middag werd afgesloten met een informele borrel, we kijken terug op een zeer geslaagde en informatieve middag met speciale dank aan Delphy en de WUR voor hun gastvrijheid.

 

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024