Gewasgezondheidsdagen in teken van uitdagingen in gewasbescherming

Afgelopen dinsdag 24 en 25 september werden zeventig sierteelttelers en een grote groep adviseurs in de glastuinbouw bijgepraat over de aanpak van diverse gewasbeschermingsuitdagingen. Daarnaast werd stilgestaan bij de tussentijdse resultaten van diverse lopende onderzoeken. De gewasgezondheidsdagen werden georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Vertify.

De bijeenkomsten startten allemaal met een uiteenzetting van de activiteiten en onderzoeken die door Vertify worden uitgevoerd door André van der Wurff. Henk van Daalen en Margreet Schoenmakers (beide Glastuinbouw Nederland) stonden stil bij actuele zaken op gebied van gewasbescherming en lichtten een aantal belangrijke lopende onderzoeksprojecten uit.

Luis
Hoe is luis in de sierteelt onder controle te houden? Diverse invalshoeken werden langsgegaan tijden een paneldiscussie, geleid door Liesbeth Nijs (Glastuinbouw Nederland). In het panel zaten Marvin Koot van Biobest, Marcel Schulte van Holland Gaas en André van der Wurff van Vertify. Zij stonden uitgebreid stil bij de mogelijkheden rondom preventie, weerbaarheid, groene middelen en natuurlijke vijanden. De belangrijkste boodschap was dat alle besproken puzzelstukjes hard nodig zijn om de voor 2030 gestelde doelen uit het uitvoeringsprogramma te bereiken.

Workshops
Ook stonden verschillende workshops op het programma. Hierin werden verschillende gewasbeschermingsoplossingen getoond. Zo werd er ingegaan op ontwikkelingen rondom spuittechniek en werd een update gegeven van het lopende LOX project, waarbij plagen worden bestreden door middel van een stikstofbehandeling. Verder waren er proeven te bezichtigen waarin de werking van verschillende gewasbeschermingsmiddelen werd getoond.

Henk van Daalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024