Glastuinbouw en techneuten van de toekomst

Onze sector heeft een groot tekort aan technisch geschoolde vakmensen. Gezien de snel toenemende rol van robotisering, automatisering en kunstmatige intelligentie in teelt, techniek en logistiek, zal die vraag in de toekomst zeker nog toenemen. Om deze reden versterken wij de banden met technische opleidingen, om zowel studenten als docenten duidelijk te maken hoe betekenisvol het werk is in de glastuinbouw en hoe veelzijdig de perspectieven op een mooie carrière.

Laat jongeren uitdagingen in tuinbouw ervaren
Eén van de onderwijsnetwerken waar we nauw mee gaan samenwerken is het Technasium. Onder deze noemer worden havo- en vwo-leerlingen warmgemaakt voor bètatechnische studies. Binnen het vak Onderzoek & Ontwikkeling werken ze groepsgewijs aan levensechte opdrachten uit het bedrijfsleven. Voor hen een prachtige kans om ervaring op te doen en kennis te maken met verschillende sectoren en beroepen, voor glastuinbouwondernemers een uitgelezen mogelijkheid om hun bedrijf te laten zien, verrassende ideeën binnen te halen en wie weet ook de medewerkers van morgen...

Opdrachtgevers gezocht!
Op 8 oktober 2024 organiseert het regionale VOHO-netwerk, dat de aansluiting tussen voortgezet en hoger onderwijs wil verbeteren, een bijeenkomst in het stadslab in Rotterdam. Voor de deelnemende technasiumscholen zijn we op zoek naar uitdagende vraagstukken uit de glastuinbouwpraktijk waar leerlingen mee aan de slag kunnen. Als opdrachtgever kost deelname aan een project zo'n 12 uur, met name bij de start, de tussentijdse evaluatie en de eindpresentatie. Wil jij je ook laten verrassen door de frisse blik van leerlingen? Neem dan contact op met Jacqueline Kroon, beleidsspecialist Arbeid.

Zoek de samenwerking in jouw regio
Om te zorgen dat meer technisch geschoolde vakmensen gaan kiezen voor de glastuinbouw is het belangrijk dat ondernemers samen met het onderwijs investeren in de talenten van morgen. Dat kan een project zijn van 8 weken in de onderbouw of een langer lopend project in de bovenbouw. Leerlingen bezoeken wel de betreffende locatie, maar werken op de eigen school aan het project; het is dus geen stage. Nederland kent 18 regionale technasiumnetwerken en ruim 100 scholen met het predikaat technasium. Op technasium.nl vind je dus altijd een mogelijkheid tot samenwerking in de buurt.

Bekijk de video voor meer informatie over het technasium, je rol als opdrachtgever en wat samenwerking jou oplevert.

Jacqueline Kroon

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024