GreenCHAINge: samenwerking ketenpartners noodzakelijk voor sturing ketenkwaliteit

Deelnemers aan het slotseminar van GreenCHAINge kregen woensdag 18 januari in plenaire meetings en workshops een grote hoeveelheid informatie over het inrichten van de koelketen en behoud van kwaliteit van bloemen en planten. Die gegevens zijn de laatste drie jaar via wetenschappelijk- en praktijkonderzoek verkregen. Het was een mooie, druk bezochte netwerkbijeenkomst. De deelnemers reageerden open en enthousiast. Er was discussie en nieuwe contacten werden gelegd.

Directeur Robert Roodenburg van brancheorganisatie VGB stelde één van de kernvragen: Hoe krijgen we al die onderzoekkennis bij de bedrijven en hoe komen zij tot toepassing van die kennis? Hiervoor blijft een website in de lucht: www.greenchainge.com. Hier kunnen de onderzoekrapporten, transportprotocollen, instructiefilmpjes, etc., die binnen het project ontwikkeld zijn, worden gevonden.
 
Het onderzoek was vooral gericht op alternatieve duurzame vervoersmodaliteiten. De resultaten blijken ook goed toepasbaar op kwaliteitsverbetering bij wegtransport en vliegtuig. Collectieve private financiering voor vervolg onderzoek en organisatie van pilots is helaas opgedroogd. Op het seminar pleitten de vele betrokken en enthousiaste ondernemers voor nieuwe initiatieven en betere samenwerking tussen veredeling, kwekers en handel.
 
In het project werkten VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerij produkten), Royal FloraHolland, LTO Glaskracht Nederland en Wageningen Universiteit en Research (WUR) samen. Naast overheids ondersteuning via RVO en Topsector T&U kwam het private geld uit fondsen die nog van de opgeheven Schappen waren overgebleven. De sector is niet gewend aan individuele bijdragen, voor pre concurrentieel onderzoek naar de kwaliteit in de keten, constateerde Anton Bril (VGB).
 
Resultaten
Tijdens het slotseminar werden onder meer onderzoeksresultaten gepresenteerd van optimaal koelen van chrysanten en rozen, het conditioneren en verpakken van potplanten en het effect van temperatuur en de duur van het transport daarvan.
 
De drie schakels in de keten (veredeling, kwekers, handel) moeten samen een nieuwe visie op ketenkwaliteit en vervoer ontwikkelen, zei interim voorzitter Lex Ebus van de VGB. Daar sloten vele andere sprekers zich bij aan. Er is met trein- en zeevervoer, mede dankzij inzet van diverse bedrijven, inmiddels veel ervaring opgedaan, maar voortgang op dat traject blijft noodzakelijk, zeiden ze. “Tien jaar geleden hadden wij het nog over de draaischijf en de dominante positie van Nederland op het terrein van de sierteelt. Dat is nu mede door de concurrentie uit het buitenland veranderd”, zei Henry Boerrigter van WUR.
 
Jan Boekestijn van handelsbedrijf FleuraMetz deelde zijn praktijkervaring van tien jaar importtransport. “Kwaliteit”, zei hij, “begint op de kwekerij bij het oogsten, waar onder meer het snijstadium een rol speelt. Maar daarna blijft vooral een lage temperatuur en gesloten koelketen belangrijk, die nu dankzij snel voortschrijdende techniek beter op afstand is te monitoren en bij te sturen, net als het vochtgehalte.” “Tracking en tracing heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. De gegevens van sensoren kunnen online worden uitgelezen”, zei Cor Verdouw (WUR). Uit onderzoek bleek ook dat lang niet alle cultivars voor langdurig transport geschikt zijn, terwijl ze wel in Afrika worden geteeld voor de verre (Europese) markten. Veredelaars zullen daarin een grotere rol moeten spelen en hun verantwoordelijkheid nemen.
 
Vaasleven
Door onderzoek en de ontwikkeling van zeevracht is ook luchtvracht beter geworden, zei Boekestijn. Alternatieve vervoersvormen zorgen voor minder CO2-uitstoot per product, maar luchtvracht en wegtransport zullen nog geruime tijd dominant zijn. Onderzoek moet wel doorgaan, waarbij veredelaars, telers, handelaren en transporteurs hecht moeten samenwerken in de keten. De gezamenlijke financiering wordt nu wel een uitdaging. Wie gaat er investeren in een neutraal platform voor het uitwisselen van kwaliteitsdata en Tracking & Tracing? Het doel van alle inspanningen is voldoende vaasleven en tevredenheid bij de consument te garanderen. Wat is daar voor nodig?
 
Vervolg
“Misschien moeten wij beter gebruik maken van bestaande platforms en logistieke communities. Het gaat om kennisdelen en bredere aandacht voor de kwaliteit in de keten.” Johan Bakker van de DaVinci community biedt de zaal aan deze rol te vervullen de komende jaren. “Samen definiëren wij de belangrijkste uitdagingen en prioriteiten om het onderzoek voort te kunnen zetten. Nog belangrijker is gezamenlijk te komen tot toepassing van opgedane kennis, voor monitoring en sturing van kwaliteit in ‘onze Nederlandse’ sierteeltketen.

VGB

Glastuinbouw Nederland - © 2024