Happiness leads to sustainable growth

Uitzendbureau NL Jobs heeft haar wortels in de glastuinbouw. Met als aandeelhouders vier tomatentelers in het Westland zijn ze gespecialiseerd in onze sector. Uitgegroeid tot drie vestigingen verspreid over Nederland en jaarlijks circa 3500 mensen aan het werk staan ze voor de uitdaging medewerkers duurzaam plezierig te laten werken. Hoe bouw je als uitzendbureau aan happiness?

Met als uitgangspunt ‘Great Work leads to Happy People leads to Happy Clients leads to Sustainable Growth’ staat NL Jobs voor de uitdaging om dit concreet te maken. Met de functie van happy coach zetten zijn een belangrijke stap. Aan het woord over het hoe en waarom zijn: Samantha Kuijper-Boutier (verzuimmanager), Katie Musteata (happy coach) en Rita Kostwinder (directeur).

Waarom een happy coach?
Samantha opent: “bij Nl Jobs groeien steeds meer uitzendkrachten door tot fase C en treden voor onbepaalde tijd in dienst bij NL Jobs. Aandacht gaat vooral uit naar de entree, de start. Het is goed om ook te investeren in medewerkers die langer bij je zijn.
Want gelukkige medewerkers hebben minder verzuim en dus lagere kosten. Bij ons staat de vraag centraal wat wij kunnen doen om deze mensen met plezier te laten werken. Zo is het idee van een happy coach geboren. Als uitzendbureau hebben wij ons tot doel gesteld om een 8+ beoordeling te verkrijgen bij medewerkerstevredenheid, dit draagt daar zeker aan bij!” 

Wat doet een happy coach?
Katie is dit jaar in de nieuwe functie happy coach begonnen. De eerste stap was kennismaken en de rol van happy coach bij de glastuinbouw ondernemers introduceren. Ook beantwoordt ze de vragen van de ondernemers en brengt in samenspraak de gesprekken met individuele medewerkers op gang. Katie verteld: “Samen met de ondernemer en de accountmanager van NL Jobs kijken we welke medewerkers ik uitnodig voor een gesprek.” Katie is zelf 9 jaar geleden uit Moldavië gekomen. Zij weet dus uit eigen ervaring dat er bij deze keuze meer zaken spelen, zoals bijvoorbeeld taal en cultuur. “Op gesprek uitgenodigd worden bij je werkgever voelt voor sommige medewerkers al als bedreigend, doe ik mijn werk niet goed? Dat is een veelgehoorde vraag”, aldus Katie. “Het is belangrijk om mensen over deze drempel heen te helpen, vertrouwen te winnen. Dan kun je de volgende vragen gaan stellen: Hoe zie je jezelf over een jaar? Wat wil je ontwikkelen, de taal (verder) leren, een training volgen? Wat kan NL Jobs voor jou betekenen?

Als happy coach werk ik met een intake formulier tijdens een eerste gesprek. Een checklist om te zorgen dat een diversiteit aan onderwerpen aan bod komt. Denk aan zaken als collega’s, werkplek, leidinggevende en functie. Ook welzijn in het algemeen, buiten het werk; integratie in Nederland en huisvesting komen aan de orde.”

Happy coach en glastuinbouw
NL Jobs wil in twee jaar tijd de rol van de happy coach uitbouwen. Nu Katie is gestart is de eerste uitdaging is de happy coach zichtbaar maken op de werkplekken. Via onder andere de accountmanagers wordt de bekendheid bij de inlenende organisaties steeds groter. De rol van happy coach is nieuw in de glastuinbouw. Hoe past dit bij de veelal nuchtere ondernemers? Op deze vraag gaat Rita in: “Ja, dat is zeker even wennen voor onze klanten echter men snapt zeker dat het welzijn van de medewerkers belangrijk is. Daar moeten we nu eenmaal extra aandacht op organiseren. Op dit moment hebben we meer dan 20% van de medewerkers in fase C en deze medewerkers wil je duurzaam inzetbaar hebben.
Katie hoort als happy coach uit de eerste hand waar behoefte aan is door de persoonlijke gesprekken die ze voert. Daarop inspelen en investeren in een duurzame samenwerking van inleners, medewerkers en NL Jobs, dat is ons doel.” Bij NL Jobs geloven ze in investeren in mensen en willen ze de rol van happy coach in het tweede jaar verder uitbouwen en laten groeien.

Meer weten?
Op de HR–dag van Glastuinbouw Nederland op 14 november kun je zelf in gesprek met Katie Musteata. Katie leidt de workshop happy coach. Voor het programma en inschrijven voor de HR-dag kun je terecht bij Jacqueline Kroon (thema specialist arbeid), mobiel 06 215 174 86, e-mail jkroon@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Glastuinbouw Nederland - © 2024