Hard werken aan verhoogde CO2 vraag glastuinbouw

De glastuinbouw heeft op termijn een hogere externe CO2 vraag door onder andere toepassing van aardwarmte en restwarmte. Dennis Medema (LTO Glaskracht Nederland) schetste tijdens het Energiek2020Event in de CO2-workshop dat daarvoor twee oplossingsrichtingen zijn; de vraag vanuit de kas verminderen en het zoeken van andere CO2 bronnen. Aan beide richtingen wordt hard gewerkt, waarbij benutting van CO2 uit biogas op de wat kortere termijn een belangrijke extra bron is.

Sander Pot (Plant Dynamics) gaf tijdens de workshop aan dat er nog flink wat te optimaliseren is voor wat betreft CO2-dosering in kassen. Voor een flink aantal gewassen is onderzocht wat de grenzen zijn voor CO2-dosering. Het bleek grofweg dat gewassen waarbij de huidmondjes makkelijk open staan, zoals bij tomaat en komkommer (en dus ook makkelijk verdampen), een concentratie van 600 ppm al voldoende is voor de optimale fotosynthese. Een hogere CO2-concentratie heeft weinig meerwaarde voor de fotosynthese. Voor gewassen waarvan de huidmondjes moeilijk open gaan (en minder verdampen) is een concentratie van 700-900 ppm nodig voor optimale fotosynthese. Voor sommige gewassen heeft hoger doseren zelfs een averechts effect. Bij kalanchoë sluiten de huidmondjes juist als er meer CO2 gedoseerd wordt. Bij paprika gaat het gewas minder efficiënt om met de CO2 als die langere tijd aan hogere CO2 concentraties wordt bloot gesteld.

Stefan Persoon (Inno-Agro) gaf als laatste tijdens de workshop aan dat er rondom de CO2-faciliteit bij de Demokwekerij Westland mogelijkheden zijn voor gewasgroepen om verder kennis op te doen en kleinschalig onderzoek uit te voeren over dit onderwerp en te bediscussiëren of nog vervolgonderzoek nodig is.

Kas als Energiebron

Dennis Medema

Glastuinbouw Nederland - © 2024