Herinnering: Respijttermijnen voor Batavia en Movento

Eerder heeft de toeleverancier de sector geïnformeerd dat de toelating van de actieve stof spirotetramat en producten die deze stof bevatten (Batavia en Movento), kwam te vervallen op 30 april 2024. Dit is een herinnering. De aflevertermijn eindigt 30 oktober 2024; opgebruiken is mogelijk tot 30 oktober 2025.

Bayer heeft na een zorgvuldige analyse besloten om geen verlengingsaanvraag in te dienen in de EU voor spirotetramat. Zoals eerder aangegeven is deze beslissing niet gebaseerd op enige verandering in het veiligheidsprofiel van spirotetramat. Het is het gebrek aan voorspelbaarheid van het EU toelatingsproces en het steeds meer op voorzorgsmaatregelen gebaseerde beoordelingssysteem die het steeds moeilijker maken om waardevolle en betrouwbare producten beschikbaar te houden voor telers in de EU-markt.

Respijttermijnen
De respijttermijnen van deze middelen waren al vastgesteld en gepubliceerd op de website van Ctgb:
• De uiterste aflevertermijn is 30 oktober 2024 
• De uiterste opgebruiktermijn is 30 oktober 2025

EU regelgeving
Door de EU regelgeving wordt het middelenpakket steeds smaller. In veel teelten zijn de middelen eigenlijk onmisbaar.

Telers kunnen volgend seizoen nog wel gebruik maken van Batavia en Movento in de strijd tegen schadelijke insecten in alle toegelaten teelten. Maar dan moeten die wel in de komende maanden en uiterlijk dus op 30 oktober dit jaar aangekocht worden. Neem hiervoor contact op met uw lokale distributeur of adviseur. 

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024