Herkozen Von der Leyen zet in op ondersteuning bedrijfsleven in klimaat- en energietransitie

Energie-intensieve bedrijven moeten hulp van de EU krijgen in de energietransitie. Investeringen van Brussel in de energie-infrastructuur en groene industrie moeten worden opgeschaald evenals het creëren van duurzame markten. Dat moet het bedrijfsleven voorspelbaarheid geven om te kunnen investeren en innoveren. Dat zei Ursula von der Leyen vandaag, na de bekendmaking dat zij voor een tweede termijn is herkozen tot voorzitter van de Europese Commissie.

Met het akkoord van het Europarlement vandaag blijft de Duitse de komende vijf jaar aan het roer van de EU. Veiligheid, een sterke en veerkrachtige land- en tuinbouw en een groen industriebeleid zullen haar agenda domineren. Von der Leyen houdt vast aan de doelen van de Green Deal. Wel moet de Europese Commissie volgens haar meer oog krijgen voor de uitdagingen en behoeften van het bedrijfsleven om deze milieu- en klimaatdoelstellingen te halen.

Clean Industrial Deal
De voorzitter kondigde daarom een wat zij noemt Clean Industrial Deal aan. Deze deal moet vooral energie-intensieve bedrijven helpen in de energietransitie. “Samen zullen we ervoor zorgen dat de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen voorbij is. Voor eens en voor altijd,” zo benadrukte Von der Leyen.

Visie op landbouw en voedsel
Een nieuwe visie op landbouw en voedsel is broodnodig, zo stelt de Commissievoorzitter. Op basis van de uitkomsten van de strategische dialoog met de sector wil ze in de eerste honderd dagen een nieuwe toekomstvisie schrijven. In haar toespraak in het Europees Parlement lichtte Von der Leyen al een tipje van de sluier op. Een sterkere positie van boer en tuinder in de keten zal het uitgangspunt zijn. Betere toegang tot kapitaal en het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken zullen daar onder andere aan kunnen bijdragen. Produceren onder kostprijs moet verleden tijd worden.

Tegelijkertijd zal de nieuwe Europese Commissie met een plan komen hoe landbouw kan bijdragen aan klimaatmitigatie, biodiversiteitsherstel en waterbeheer. Op initiatief van Glastuinbouw Nederland nam koepelorganisatie COPA-COGECA afgelopen maanden al een voorschot hierop door de sierteelt als groene motor van Europa te presenteren. Ook op een nieuwe wateragenda bereidt de sectororganisatie zich in EU-verband al voor. De komende vijf jaar zullen cruciaal zijn om de doelen van de Kaderrichtlijn Water in 2027 en de Green Deal in 2030 te kunnen halen.

Veiligheid en migratie
Met de voortdurende oorlog in Oekraïne blijft veiligheid hoog op de Europese agenda staan. Tegelijkertijd komt er meer aandacht om migratie gestructureerder aan te pakken. Von der Leyen wil voortbouwen op het pad ingezet in haar vorige termijn: migratie terugdringen zonder in te leveren op humanitair gebied. In samenwerking met de Oost- en Zuid-Europese lidstaten zal het migratiebeleid de komende jaren verder worden uitgebouwd en versterkt.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024