Hongarije maakt aardwarmte tot prioriteit EU

Aardwarmte is cruciaal voor de Europese energiezekerheid en –autonomie. Tegelijk draagt deze duurzame energiebron bij aan de Green Deal, zo stelt Hongarije. Reden voor het land om als voorzitter van de Europese Raad de uitrol van geothermie in de EU te versnellen. In de marge van de bestuursvergadering van koepelorganisatie COPA-COGECA sprak voorzitter Adri Bom-Lemstra daarom met het Hongaars voorzitterschap. Ze verwelkomde de focus op aardwarmte en deelde praktijkervaringen van de glastuinbouwsector met deze technologie.

Als voorzitter van de Europese Raad van ministers hoopt Hongarije eind 2024 met een plan te komen om aardwarmte in Europa te stimuleren. De lidstaat wil in het bijzonder de financiële risico’s geassocieerd met deze groene energie verminderen. Landen zouden daartoe beter ervaringen met elkaar moeten uitwisselen, vergunningverlening in de EU en tussen verschillende overheidslagen moeten stroomlijnen en het belang van deze energiebron moeten erkennen. Om dit te ondersteunen wil het voorzitterschap een Europese geothermiealliantie oprichten, zoals dit ook voor andere duurzame energiesoorten bestaat.

Glastuinbouw Nederland ziet in de praktijk de noodzaak van een goede garantieregeling, passende financiering en een versnelling van de vergunningverlening om in de gebouwde omgeving verder te kunnen opschalen. De ondernemersorganisatie is dan ook blij met de inzet van Hongarije op dit dossier en ziet kansen om aardwarmte in de Nederlandse glastuinbouw nader te ontplooien.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024