HR-kansen bij de fusie bij ‘Van Duijn De Jong Aubergines’

Kasgroeit sprak met Leander van Schetsen (HR-adviseur) en Rob van Duijn (directielid) bij Van Duijn De Jong Aubergines. Een grootschalig innovatief en duurzaam glastuinbouwbedrijf met vier locaties in Nederland en ruim 60 jaar ervaring. Er werd gesproken over HR-uitdagingen en -oplossingen binnen het bedrijf: een fusie in 2023, krapte op de arbeidsmarkt, het thuis laten voelen van internationale collega's, gebruik van WhatsApp om kennis en informatie te delen en het belang van contact met collega’s uit het netwerk.

Samen ben je sterker
“Wij geloven dat één plus één meer is dan twee” vertelt Rob van Duijn. Op 1 januari 2023 gingen Gebr. Van Duijn en Auberginekwekerij De Jong daarom samen verder onder de naam Van Duijn De Jong Aubergines. De twee bedrijven kennen elkaar al jaren en vullen elkaar met hun manier van werken goed aan. Door de fusie kunnen ze de kostprijs laag houden, maar óók de organisatie en het personeelsbeleid verder professionaliseren. “Voor onze medewerkers zijn er nu meer mogelijkheden voor ontwikkeling en doorgroeien binnen het bedrijf”, aldus Leander.

Cultuur bewaken met ruimte voor lokale initiatieven
Uiteraard brengt de fusie veranderingen met zich mee, zoals een nieuwe rolverdeling en de behoefte aan heldere communicatie. Dit is extra belangrijk omdat een groot deel van het werknemersbestand bestaat uit internationale collega's. “Het is belangrijk om de cultuur te bewaken en tegelijkertijd ruimte te geven voor lokale initiatieven," zegt Rob. Leander geeft aan: "Dit fusieproces, waarbij we iedereen mee willen krijgen in de veranderingen zonder dat de overgang te abrupt is, vereist geduld en duidelijke communicatie om ervoor te zorgen dat alle locaties hun eigen karakter kunnen behouden terwijl ze zich aanpassen aan nieuwe structuren."

Krapte op de arbeidsmarkt
Het bedrijf werkt hard aan het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving. Leander zegt: "De focus ligt op het binden en boeien van medewerkers, vooral met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Het verbeteren van de werkomgeving, het aanbieden van opleidingen en het actief betrekken van medewerkers bij de organisatie zijn hierbij belangrijk.”

Leren en ontwikkelen op de werkvloer
We voeren momenteel een pilot uit met 100% biologische gewasbescherming. Een vaste groep gewasverzorgers moet dit jaar naast hun reguliere taken ook veel scouten. Wanneer er een schadelijk insect wordt gesignaleerd, grijpen we onmiddellijk in met biologische methoden. Dit jaar zijn zij geïnstrueerd over waar ze op moeten letten, we hebben foto’s laten zien en een appgroep opgezet om informatie te delen. Hierdoor zijn ze uitgegroeid tot zes specialisten die elke plaag herkennen en precies weten wat er moet gebeuren. Ze slaan direct alarm wanneer ze iets opmerken. Dit is zeer toegankelijk en bevordert zowel leren als ontwikkelen. We merken dat de medewerkers het leuk vinden dat ze zich op deze manier ontwikkelen.

Internationale medewerkers en huisvesting
Ook internationale medewerkers en huisvesting blijven doorlopende uitdagingen voor het bedrijf. Het vinden van geschikte huisvesting voor deze medewerkers is een voortdurend proces. Leander benadrukt: "We hebben te maken met seizoenpieken en het is belangrijk om internationale medewerkers een thuis te bieden. Geschikte huisvesting vinden is altijd een uitdaging, vooral omdat de wetgeving continu verandert en we willen dat onze medewerkers zich thuis voelen."

Het bedrijf slaagt er steeds beter in om internationale medewerkers aan te nemen. Hierdoor kunnen deze medewerkers zelf een zorgverzekering afsluiten en huisvesting vinden. Dit helpt het bedrijf om een stabiele groep medewerkers op te bouwen en zorgt ervoor dat de internationale medewerkers zich thuis voelen.

Samenwerken in de regio
De uitdagingen en oplossingen waar Leander en Rob over vertellen rond de fusie, de arbeidsmarkt en internationale medewerkers zijn slechts enkele voorbeelden van de uitdagingen binnen de HR-wereld van de glastuinbouw. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in de HR-netwerkbijeenkomsten van Kasgroeit en Glastuinbouw Nederland, waar Leander actief aan deelneemt. De HR-Netwerken zijn bedoeld om kennis en ervaringen in de regio te delen. Zo kunnen HR-professionals elkaar ontmoeten, van elkaar leren en elkaar inspireren.

Kasgroeit

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024