Informatie-app voor internationale medewerkers

In de regio Greenport Aalsmeer wonen en werken veel internationale medewerkers. Zij zijn belangrijk voor de regionale economie en samenleving. Om hen wegwijs te maken in de regio en de gemeente waar zijn werken en wonen, hebben de zes greenport-gemeenten gezamenlijk een informatie-app ontwikkeld voor internationale medewerkers.

Informatie in 17 talen
De app bevat informatie over wonen, werken en leven in de regio. Te denken valt aan informatie over voorzieningen, evenementen, recreatie, taalonderwijs, verkeersregels en gezondheidszorg. Ook wordt informatie aangeboden over landelijke en lokale wet- en regelgeving en procedures. Zo is een digitaal meldpunt voor het melden van huurklachten in de app opgenomen.

Via de app krijgen internationale medewerkers 24/7 in hun eigen taal toegang tot voor hen relevante informatie. De informatie wordt aangeboden in 17 talen. De app is eenvoudig te downloaden via deze weblink.

Ronald van den Breevaart, directeur Greenport Aalsmeer: “Er is al veel informatie beschikbaar voor internationale medewerkers, maar die informatie staat op heel veel verschillende plekken en is lang niet altijd up-to-date of inhoudelijk juist. In deze app wordt alle relevante informatie centraal (op één plek) en up-to-date aangeboden. We willen dat internationale medewerkers makkelijker hun weg vinden in onze maatschappij.”

Promotie-app
De samenwerkende gemeenten, Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Nieuwkoop en Kaag en Braassem, hebben voor de ontwikkeling van de app gesproken met een panel van internationale medewerkers. De app wordt via burgerzaken, handhaving, welzijnsorganisaties, sociale media, huisvestingslocaties, sportverenigingen en kerken met internationale medewerkers gedeeld. Ook werken de gemeenten samen met werkgevers, huisvesters en brancheorganisaties om de app onder de aandacht te brengen. Er is een flyer ontwikkeld die zowel fysiek als digitaal gedeeld kan worden. Als u ook werkt of in contact staat met internationale medewerkers dan kunt u deze flyer eenvoudig bestellen door een mail te sturen naar ademan@greenportaalsmeer.nl. De digitale flyer kunt u hier downloaden.

Breder programma arbeidsmigratie
De lancering van de app is onderdeel van een breder programma rondom arbeidsmigratie. In dat programma werken de genoemde gemeenten onder de vlag van Greenport Aalsmeer samen aan onder andere het verbeteren van de positie van internationale medewerkers, het vergroten van het aantal kwalitatief goede huisvestingslocaties en het weren van malafide praktijken.

Wilbert Ammerlaan

Glastuinbouw Nederland - © 2024