Innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid zet in op preventieve beheersing en groene oplossingen

Recent heeft het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid een nieuw logo gekregen dat aansluit bij een modern innovatief programma. Middels het programma, dat al ruim 12 jaar loopt, wordt onderzoek gedaan naar preventieve beheersing en groene oplossingen in de glastuinbouw. Deze onderzoeken hebben de afgelopen jaren voor vele nieuwe inzichten gezorgd. Het programma is onderdeel van Kennis in je Kas (KijK).

Via KijK wordt sectorbreed gewasoverstijgend onderzoek gefinancierd op de thema’s energie, water en plantgezondheid. Dat onderzoek vindt plaats binnen de drie innovatieprogramma’s: Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

Het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen (HND) in Plantgezondheid richt zich op een structurele aanpak om ziekten, plagen en onkruiden te voorkomen, dan wel te beheersen. Door te kiezen voor een integrale systeemaanpak wordt de slag gemaakt van symptoombestrijding naar preventieve beheersing bij de bron en groene oplossingen. Dit biedt extra kansen voor een duurzame productie. Daarbij wordt gewerkt aan een strategie gericht op een gezond gewas met behulp van technologie, biologie en (groene) middelen.

Een gezond gewas in een veerkrachtig, weerbaar systeem is cruciaal voor oogstzekerheid en kwaliteit. De glastuinbouwsector is daarom continu op zoek naar innovaties die de plant- en systeemweerbaarheid vergroten. Het innovatieprogramma HND in Plantgezondheid draagt bij aan het versterken van de concurrentiekracht en het verminderen van de risico’s en effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op de omgeving.

Margreet Schoenmakers

Glastuinbouw Nederland - © 2024