Innovatieve ontwikkelingen gepresenteerd tijdens Tuinplantendag 2024

Op 26 september vond de Tuinplantendag plaats, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron in samenwerking met Emsflower en de gewascoöperatie Eenjarige Zomerbloeiers. De nieuwste innovaties en duurzame ontwikkelingen binnen de glastuinbouw werden gepresenteerd op locatie bij Emsflower.

De sprekers:

  • Henk van Daalen (Glastuinbouw Nederland) deelde de laatste ontwikkelingen op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Wat zijn de uitdagingen en kansen om milieuvriendelijkere methoden toe te passen?
  • Julie Groot (Botany) presenteerde de resultaten van de veenvrije screeningsproef voor poinsettia en callibrachoa. Deze proef onderzoekt alternatieven voor veen, een belangrijk thema voor de verduurzaming van de sector. Werken met alternatieven is nog niet vanzelfsprekend.
  • Jeroen Larrivee (Blue Terra) gaf een verhelderende presentatie over de kracht van warmtepompen. Hoe draagt deze technologie bij aan het verminderen van het energieverbruik en het verlagen van de CO2-uitstoot?
  • Richard Steenvoorden (Delphy) sloot de dag af met een toelichting op de proef ‘Perkplanten weerbaar fossielvrij'. In de proef worden de mogelijkheden verkent om perkplanten op een weerbare en duurzame manier te telen zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze proef wordt gefinancierd door de gewascoöperatie Eenjarige Zomerbloemen en Kas als Energiebron.

Jasper van Diemen

Glastuinbouw Nederland - © 2024