Inspectie keurt hoofdstukken heftruck en loodaccu Arbocatalogus goed

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de geactualiseerde onderdelen Heftruck en Veilig werken met loodaccu voor de Arbocatalogus getoetst en goedgekeurd. Alleen onderdelen die door de Inspectie zijn goedgekeurd en erkend worden opgenomen in de Arbocatalogus.

Heftruck
Het hoofdstuk Heftruck behandelt het voorkomen of beperken van de verschillende gevaren bij het gebruik van een heftruck zoals een vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen of kwetsbare objecten. Ongevallen met heftrucks hebben namelijk regelmatig ernstige gevolgen. Verder bevat de Arbocatalogus een aantal maatregelen, onder andere voor onderhoud. Ook zijn er handige checkclisten voor chauffeurs en voor werknemers op de werkvloer waar heftrucks rondrijden.

Veilig werken met loodaccu
Het hoofdstuk Veilig werken met loodaccu behandelt maatregelen zowel voor acculaadplekken als voor acculaadruimten. In de dagelijkse praktijk worden steeds meer elektrische mobiele werktuigen zoals heftrucks, veegmachines en elektrische palletwagens ingezet. Deze werktuigen zijn schoon, stil en maken zwaar werk lichter. Het werken met loodaccu’s brengt echter ook risico’s met zich mee als explosierisico’s, brandrisico’s en gezondheidsrisico’s.

Arbocatalogus
Binnen Stigas worden technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen beschreven voor veilig en gezond werken. De kern van dit werk vormt de Arbocatalogus, waarin met verschillende onderdelen wordt beschreven hoe aan de wettelijke voorschriften van de Arbowet kan worden voldaan. De Arbocatalogus is hier te vinden.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024