Inventarisatie beschikare huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïne-crisis houdt de wereld in de greep en roept veel vragen op, ook bij werkgevers in de land- en tuinbouw. Enerzijds de vraag hoe zij kunnen helpen en anderzijds de betekenis van de crisis op korte en lange termijn. Met name voor de internationale werknemers en hun beschikbaarheid uit de landen grenzend aan Oekraïne. Van verschillende kanten komen suggesties om huisvesting beschikbaar te stellen.

Namens LTO Nederland is Hans Koehorst in contact met COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) en VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) of en zo ja welke behoefte er is aan huisvesting en hoe ondernemers in de land- en tuinbouw met aanbod gematcht kunnen worden. De VNG komt hier deze week nog op terug. Het advies aan ondernemers zal waarschijnlijk zijn om het eventuele aanbod aan huisvesting te melden bij de eigen gemeente.

Speciale regeling
Verder kwam gisteren in het nieuws dat de EU een speciale regeling openstelt, waardoor Oekraïense vluchtelingen een speciale status krijgen en niet het asielsysteem in hoeven. Deze tijdelijke beschermingsstatus geeft recht op toegang tot huisvesting, zorg en uitkering en maakt ook werken mogelijk. Besluitvorming in EU volgt wellicht vandaag nog. Zie link voor meer informatie.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024