L.I.G.H.T.-project: Plaagbestrijding met lasers is veelbelovend

De groeiende noodzaak om bloemen en planten te telen, zonder de inzet van chemische middelen en met behoud van de kwaliteit, vraagt om technische innovaties die dit mogelijk gaan maken. Een van de projecten waar Glastuinbouw Nederland, samen met zes andere partijen, sinds vorig jaar bij betrokken is, is het veelbelovende PPS-project L.I.G.H.T.. Binnen dit project worden de mogelijkheden onderzocht om met behulp van laserstralen plagen te doden.

 

Binnen het project wordt onderscheid gemaakt in het gebruik van lasers tussen: 

  • Het gebruik van lasers tussen het gewas, om hier insecten te doden.
  • Het gebruik van lasers in het ventilatiesysteem, om het binnenkomen van insecten te voorkomen.

In het afgelopen jaar zijn er verschillende onderdelen onderzocht en ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de meest effectieve laserafstelling voor het doden van de belangrijkste plaaginsecten. Vanzelfsprekend is hierbij ook gekeken of de planten intact bleven. De resultaten uit deze eerste onderzoeken hebben laten zien dat het mogelijk is om diverse soorten insecten te doden, zonder dat de plant schade oploopt. Wel zijn er duidelijke verschillen te zien tussen de verschillende soorten plagen en plaagstadia. Deze kennis wordt op een later moment gedeeld.

De komende maanden wordt het onderzoek vervolgd, door in kasproeven de effecten van de laserbehandelingen te onderzoeken bij verschillende plagen en gewassen. Interesse in de resultaten van dit project? Bezoek het Water en PlantgezondheidEvent op 10 oktober. En houd de nieuwsberichten van Glastuinbouw Nederland in de gaten.

Dit project is uitgevoerd door Wageningen University & Research en gefinancierd en gecoördineerd vanuit het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Kennis in je Kas (KijK). Mede mogelijk gemaakt door Glastuinbouw Nederland en ketenpartners  Lion Laser Systems, EKYW, Octiva Group en Royal Brinkman. De proef wordt intensief gevolgd en begeleid door telers.

Henk van Daalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024