Low Oxygen (LOX) methode veelbelovend van start

De roep naar niet-chemische en duurzame alternatieven wordt steeds luider nu het middelenpakket in rap tempo versmalt. Bekende plagen kunnen daardoor minder goed in de hand worden gehouden en nieuwe plagen steken de kop op. In het ‘LOX tegen plagen’ wordt onderzocht of het mogelijk is plagen te bestrijden door middel van verstikking na het wegnemen van zuurstof met stikstofgas.

 

Onderzoekers van de Stichting Control in Food en Flowers (SCFF) toonden aan dat de Low OXyGen (LOX)-methode van Presscon zowel in de praktijk bij een amaryllisteler als in het laboratorium, zorgde voor een duidelijke reductie van narcismijten in amaryllis, Californische trips in chrysant en vandatrips en potworm in potorchidee.

Amaryllis
Tegen narcismijt werd bij een bepaalde temperatuur en tijdsinstellingen in het lab een 100% afdoding gevonden. Ook bleek een methode om LOX in de praktijk toe te passen, een significante reductie van narcismijt te realiseren. Wolluis in amaryllis werd ook getest, maar dit leidde nog niet tot duidelijke resultaten. Om dit verder uit te zoeken zijn vervolgproeven gepland bij verschillende condities.

Chrysant en Potorchidee
Ook de aantallen Californische trips in chrysant en vandatrips in potorchidee werden flink gereduceerd door LOX-toepassing. Potworm in potorchidee overleefde de behandeling helemaal niet. Verder onderzoek richt zich op optimaliseren van de parameters, waarbij geen schade aan de plant ontstaat en de plagen, indien mogelijk, 100% gereduceerd worden. Het project is dit jaar gestart en de recent gepresenteerde resultaten zijn veelbelovend en tonen aan dat het onderzoek de goede richting op gaat.

Lees hier meer over LOX tegen plagen. Dit project loopt binnen het innovatie programma het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Stichting Kennis in je Kas (KijK).

Liesbeth Nijs

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024