Minister Jetten voorziet geen problemen met levering gas deze winter

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie dat Nederland voldoende (laagcalorisch) gas in de opslagen heeft voor beschermde afnemers. De leveringszekerheid van deze afnemers - onder andere het MKB, onderwijs- en overheidsdiensten - is geborgd. Uitgaande van een normale winter is er ook voor niet-beschermde afnemers, waaronder de glastuinbouw, geen aanleiding te verwachten dat er problemen met de leveringszekerheid ontstaan.

De minister schrijft in zijn brief dat Europese landen, waaronder ook Nederland, sinds mei 2021 te maken hebben met een volatiele tendens op de energiemarkt waarbij de laatste weken ontwikkelingen aan de oostgrens van de Europese Unie tot extra aandacht van het kabinet hebben geleid. Jetten benadrukt dat er op dit moment geen sprake is van een gascrisis. "Daarom worden de maatregelen uit het Bescherm- en Herstelplan Gas (BH-G) - noodplan en afschakelplan - vooralsnog niet in werking gesteld."

Prijzen reageren
Volgens de huidige vooruitzichten, is het de verwachting van het ministerie dat onder normale omstandigheden Nederland de winter goed doorkomt. Bovendien is er een verminderde afhankelijkheid van Russisch gas. Vanaf januari importeert Europa ongeveer 20%-25% van haar gasbehoefte uit Rusland, voor de Nederlandse markt ligt dit percentage nog lager. In voorgaande jaren importeerde Europa rond de 40% van haar gasbehoefte uit Rusland. "Zoals aangegeven is de directe afhankelijk van Nederland van Russisch gas beperkt. Echter in een open markt als de gasmarkt zullen Europese landen voor de vraag naar aardgas met elkaar concurreren. Bij een beperkte levering van gas, zullen in eerste instantie de prijzen reageren. Dit zal een drukkend effect hebben op de vraag", aldus de analyse van minister Jetten.

De complete tekst van de brief van minister Jetten aan de Tweede Kamer is te vinden bij de downloads onderaan dit bericht.

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024