Nederlandse tuinbouw voorbeeld voor de hele wereld

Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur opende woensdag 2 oktober in Unmanned Valley in Katwijk het drukbezochte Nationaal Tuinbouwcongres 2024. Met de thema’s robotisering en goed werkgeverschap als leidraad voor de sprekers en de workshops werd het een energieke middag.

De minister opende het congres met een sterk betoog dat de Nederlandse land- en tuinbouw een voorbeeld is voor de hele wereld. De minister zei ook dat voedselzekerheid en innovatie centraal staan bij deze regering en stak de aanwezigen een hart onder de riem: “Jullie hebben als tuinbouwcluster de wereld veel te bieden en ik ben er trots op dat ik de tuinbouw mag vertegenwoordigen". Daarnaast zoomde onze minister ook in op de wens naar meer bedrijfsgericht beleid. Beleid dat opgebouwd wordt vanuit ondernemersperspectieven. 

Key note spreker André van Troost, CEO bij Lely, de grootste robotmaker van Nederland nam ons mee in de verschillende fases van innovatie. “De grote les van innovatie: heb geduld. Vanuit de ontwikkelingen bij Lely blijkt dat het jaren kan duren voordat de toepassing van robots écht op gang komt.” Hij benadrukte ook dat robotisering veel extra kansen biedt door de schat aan data die hierbij vrijkomt, wat kan leiden tot meer efficiëntie voor de bedrijf-en ketenprocessen.

In de paneldiscussie na de opening spraken André van Troost, Berend de Klerk (Plense Technology), Indy Bernoster (Gibbs Analytics), Lotte van Rijn (Certhon) en Adri Bom-Lemstra (Greenports Nederland) met elkaar en met de zaal aan de hand van stellingen over de noodzaak, motivatie en snelheid van verdere automatisering en de haken en ogen daarbij. In de workshops na de pauze werden de thema’s verder uitgediept. Tijdens de plenaire afsluiting en terugblik op de workshops kwam het samenwerken in de sector met de diverse partijen om te kunnen versnellen als afdronk sterk naar boven. Evenals de grote behoefte naar meer aansluiting met de jongere generatie.

Digitaal Inspiratieboek Robotisering en Automatisering
Hoe maak je het zware, repeterende werk in de tuinbouw lichter, beter en sneller? En hoe blijven we in de toekomst ook een interessante werkgever, met minder handwerk en meer inspirerende banen? De innovatiekracht in de tuinbouw op dit vlak is sterk. En dit willen we voor het voetlicht brengen. Tijdens het congres is een digitaal inspiratieboek over automatisering en robotisering in de hightech tuinbouw met een gezamenlijke druk op een rode knop gelanceerd door Adri Bom-Lemstra en de minister. www.hightech-tuinbouw.nl.

Fotografie: Rolf van Koppen

Greenports Nederland

Glastuinbouw Nederland - © 2024