Ontwikkelingen CO2-voorziening OCAP

De CO2-voorziening vanuit OCAP verloopt in 2017 goed, op enkele kleine haperingen nagelaten. Er wordt veel werk gemaakt van extra CO2 zodat de levering kan worden uitgebreid.

Shell zal komend jaar de CO2-productie vergroten. Daarnaast wordt in overleg met afvalverbranders gewerkt aan businesscases voor CO2-afvang en CO2-levering. Hierover wordt ook met de overheid gesproken in verband met de onrendabele top op de investeringen.

Het doel is met de extra beschikbare CO2 alle extra vraag naar CO2 vanuit de glastuinbouw te leveren. Momenteel worden uitbreidingen gerealiseerd en voorbereid voor de Poelzone in Westland, Prima4A langs de A4, de Glasparel in de Zuidplas en Tinte Vierpolders op Voorne Putten. Ook wordt gekeken naar een aparte CO2-voorziening in Noord Holland.

Voor de automatisering van het berichtenverkeer en verbeterde sturing op het bedrijf van de CO2-voorziening organiseert OCAP in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland binnenkort een interessepeiling onder de OCAP klanten. Het doel is het  tot stand brengen van een directe communicatie tussen de bedrijfscomputer en de ‘MyOCAP’ module. Hierover is al een en ander voorbereid met de grote softwareleveranciers.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van het overleg van de ondernemersgroep OCAP van vorige week.

In samenwerking met OCAP wordt de laatste tijd veel inzet gepleegd op de ontwikkeling van extra CO2-bronnen zowel binnen als buiten het huidige OCAP netwerk. Er wordt met name gekeken naar de benutting van CO2 uit afvalverbrandingsinstallaties. 

De extra CO2-voorziening levert direct verbeteringen op voor de productie en vermindering van het gasverbruik in de glastuinbouw, met name in de zomer. Daarnaast is de externe CO2 cruciaal als alternatief voor aardgas en verduurzaming van de energievoorziening zoals geothermie, restwarmte, biomassa en elektriciteit. Daarbij is het zeer nuttig dat afvalcentrales al voor meer dan 50% gebruik maken van duurzame brandstof.

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024