Podcast Werkgeverslijn: Personeel van buiten de sector aantrekken

In een nieuwe aflevering van Werkgeverpraat, een podcast voor werkgevers in de land- en tuinbouw die zich willen verdiepen in goed werkgeverschap, komen een agrarische werkgever, een HR-specialist en een projectleider van LTO Noord aan het woord over het werken met werknemers die niet uit de sector komen.

Van beveiliging naar agrarisch
Frank Verbaten ziet op een dag de bedrijfsvideo van Ter Heerdt kuikens en hennen. Zelf werkt hij op dat moment in de beveiliging. Zijn beeld van de pluimveehouderij is veranderd toen hij bij Ter Heerdt binnenkwam. “Ik kreeg een rondleiding en heb een gesprek gehad van twee uur. Het voelde als een welkom ontvangst.” Werknemers mogen eerst bij alle onderdelen meelopen en Frank heeft later ook nog de brancheopleiding gevolgd, om nog meer kennis over de pluimveehouderij op te doen.

Werving van buiten de sector
Karin Nijhof is HR Adviseur bij Ter Heerdt en merkt dat de agrarische sector vaak onbekend is voor zij-instromers . “Je moet uitgaan van je eigen kracht en je laten zien.” Zo ontwikkelde Ter Heerdt een bedrijfsvideo en maakt het bedrijf veel gebruik van advertenties op social media, gericht op de omgeving. “Per functie bekijken we of we iemand van binnen of buiten de sector kunnen gebruiken. We kijken vooral naar de persoon.”

Zij-instromers aantrekken
Uit onderzoek blijkt dat werknemers buiten de sector weinig beeld hebben van hoe het is om te werken in de land- en tuinbouw. Mirthe Post, projectleider bij LTO Noord, deed onderzoek naar hoe je zij-instromers aantrekt en vertelt er meer over in de podcast. “Laat vooral zien wat de sector inhoudt, hoe een dag eruit ziet en hoe het is om te werken bij jouw bedrijf.” Uit het onderzoek volgen 5 tips om werknemers aan te trekken.

Bedrijven die ook werknemers van buiten de sector willen trekken, kunnen hiervoor inspiratie opdoen door de podcast te beluisteren:

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024