Risico's in kaart brengen: Fit naar de finish

Een opschuivende pensioenleeftijd in een sector met veel productiewerk brengt uitdagingen met zich mee. Een uitdaging dus voor werkgevers en -nemer om fit de finish te halen! Onder de vlag van het Stigas programma Werken aan Morgen zetten we in op de vitaliteitsscan en een werkplekonderzoek op zoek naar mogelijkheden om de werksituatie te verbeteren. De subsidieaanvraag voor dit project loopt. Ga al aan de slag met de instrumenten die hieronder staan uitgelegd.

Lees hier meer over het programma Werken aan Morgen.

Test Lichamelijke belasting
Hoe top werk jij? Klachten aan de rug en ledematen zijn verantwoordelijk voor 47% van het ziekteverzuim in de agrarische en groene sectoren. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen en dragen en steeds dezelfde bewegingen maken.

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test en binnen vijf minuten weet je welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen! Ga hier naar de test.

Vitaliteitsscan
Je wilt aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers in je bedrijf. Maar om te weten wat werkt moet je weten wat er speelt. Hoe kom je er als bedrijf achter wat de belangrijkste aandachtspunten zijn? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat medewerkers inzicht krijgen in hun persoonlijke situatie? En zij desgewenst met persoonlijke coaching begeleid worden bij verbeterstappen?

De vitaliteitsscan is een digitale vragenlijst die meet hoe werknemers lichamelijk en geestelijk in staat zijn hun werk te doen. Het is een breed medewerkersonderzoek dat hierin zowel individueel en, bij voldoende deelname, groepsgewijs inzicht geeft. De vitaliteitsscan is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Pools. Coaching of een werkplekonderzoek vindt plaats in het Nederlands. Voor anderstalige ondersteuning kunnen wij je als werkgever verwijzen naar een organisatie die daarin gespecialiseerd is.

De vitaliteitsscan is tot 1 juli kosteloos voor bedrijven die Colland-premie afdragen.

Stigas

Glastuinbouw Nederland - © 2024