Risico's in kaart brengen: Werken met machines

In de glastuinbouw wordt veel met verschillende machines gewerkt. Het is belangrijk dat ondernemers en medewerkers weten wat de risico’s zijn van het werken met deze machines. In drie stappen werk je aan de veiligheid.

1. Voorbereiding op het gebruik
Voordat de machine wordt ingezet voor het werkproces, is het belangrijk om alle risico’s te onderzoeken. Dit kan voor of net na de aanschaf gebeuren. Welke risico’s brengt het gebruiken van de machine met zich mee op de werkvloer? Iedere werkplek is uniek en heeft eigen werkprocessen. Zorg dat de machines onderdeel zijn van de RIE.

2. Keuren en onderhouden
Ook het onderhoud van de machines is belangrijk. Zorg voor goede onderhoudsprocedures waarin wordt opgenomen wanneer de machines moeten worden onderhouden en gekeurd, wie dit doet en hoe dit op een veilige manier kan verlopen. Denk ook aan afspraken voor het schoonmaken van machines.

3. Voorlichting
De medewerkers moeten goed worden geïnformeerd over de juiste bedieningsinstructies en maatregelen. Zo worden risico’s verminderd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van veiligheidsafschermingen of het dragen van beschermende kleding. Zowel werkgevers als werknemers zijn verantwoordelijk voor het naleven van alle veiligheidsregels waarbij de werkgever toezicht moet houden.

Hoe werk je veilig met machines?
In de werkgroep Arbo zijn praktijkvoorbeelden gedeeld. Creatieve vormen, zoals een film of fotokaarten kunnen de werkinstructie ondersteunen. Zeker bij anderstalige belangrijk om de instructie goed te begrijpen.

Voor in onze sector veel voorkomende risico’s: werken met de buisrailwagen en met de vorkheftruck zijn infokaarten voor medewerkers gemaakt. Deze kaarten gebruiken zoveel mogelijk symbolen en zijn een mooi hulpmiddel bij mondelinge instructie.

Glastuinbouw Nederland - © 2024