Snelle en betrouwbare detectie van ziekten en plagen

Verschillende publiek-private samenwerkingen (PPS) binnen het thema Plantgezondheid & Fytosanitair gebruiken en ontwikkelen uiteenlopende diagnostische methoden voor de detectie van een groot scala aan plantenpathogenen (o.a. virussen, viroiden, fytoplasma’s, bacteriën, schimmels, nematoden en insecten).

Wageningen University & Research heeft een interessante infographic gemaakt waarin een zevental detectie-methodieken/platforms wordt weergegeven:

  • LAMP
  • Luminex
  • TaqMan PCR
  • Moderne Vision Technieken
  • Electronenmicroscoop (EM)
  • DAS-ELISA
  • Next Generation Sequence (NGS)

De diverse karakteristieken van deze methoden, zoals snelheid, locatie, specificiteit, sensitiviteit, aantal pathogenen per monster, aantal monsters per test, kwalitatief of kwantitatief, kosten en meerwaarde worden in de infographic beschreven. De PPS-projecten die onder andere zijn bekeken zijn Diagnostiek, Xylella, On-site, Levend-dood en Ralstonia.

LTO Glaskracht Nederland is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze technieken om sneller ziekten en plagen te detecteren. De projecten worden via de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal gefinancierd met gelden vanuit de overheid met mede financiering vanuit de sectoren.

Kijk voor meer informatie op www.wur.nl/plant-detectieplatforms

Voor het gemak kunt u in infographic hieronder ook direct downloaden.

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024