Start toekomstverkenning glastuinbouw in Mijdrecht

Samen met bewoners, glastuinders en overige bedrijven in het gebied Tuinderslaan gaat gemeente de Ronde Venen aan de slag om een toekomstbeeld voor het gebied op te stellen. Onderdeel hiervan is meer inzicht te krijgen in de huidige situatie en de toekomstplannen van de ondernemers. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) voert daarom allereerst een structuuronderzoek uit in het gebied.

De ondernemers aan de Tuinderslaan en de Oosterlandweg worden meegenomen in het LEI-onderzoek om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kansen voor duurzame tuinbouw in het gebied. Ook niet-tuinbouwbedrijven in het gebied Tuinderslaan zijn onderdeel van het onderzoek. Het onderzoek wordt in opdracht van gemeente De Ronde Venen en de afdeling Noord West Utrecht van LTO Noord uitgevoerd.  

Aansluitend op het LEI-onderzoek werkt adviesbureau Sweco in opdracht van de gemeente een toekomstbeeld uit aan de hand van drie scenario’s:

  1. het voortzetten van de huidige situatie;
  2. het geven van alle ruimte aan de glastuinders;
  3. het omvormen naar een gebied met gemengde activiteiten.

Deze scenario’s worden met de betrokken bewoners en ondernemers besproken. Het toekomstbeeld dat resulteert vanuit het onderzoek dient als input voor het bestemmingsplan ‘Buitengebied-West’, wat momenteel wordt geactualiseerd.

Naar verwachting houdt het LEI in september/oktober gesprekken met ondernemers en bewoners. Aansluitend worden de verschillende scenario’s uitgewerkt naar een toekomstbeeld.

Alle betrokkenen in het gebied ontvangen binnenkort meer informatie van de gemeente De Ronde Venen. Zowel LTO Noord als LTO Noord Glaskracht zijn bij dit proces betrokken.

Hans van Geest

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024