Amsterdamse studenten bezoeken de glastuinbouw

Donderdag 29 augustus 2024 zetten HilverdaFlorist en De Vries Potplanten, samen met hun technisch toeleveranciers Bosman van Zaal, Stolze en FW systems, hun deuren open voor 71 studenten van de opleiding Nieuwe Technology van het Amsterdamse mbo-college Westpoort. De bezoeken zijn onderdeel van ‘CollegeTour’, een project van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West om nieuw talent te interesseren voor de glastuinbouwsector.

Waar aan het begin van de dag 100% van de studenten aangaf geen affiniteit te hebben met de glastuinbouw of überhaupt ooit in een kas te zijn geweest, was aan het einde van de dag 82% positief onder de indruk van de sector en wilde 12% zelfs gelijk een stageplek bemachtigen.

“Die glazen hokken langs de kant van de weg, wat zijn dat dan?" Zonder gene vroegen de mbo’ers de ondernemers het hemd van het lijf, zoals het een ware CollegeTour betaamt. “Hoe zit het met de pesticiden, en de handel met Rusland?” De studenten, die voor het eerst in hun leven een kas bezochten, gingen helemaal ‘aan’ toen ze alle planten en stekjes zagen die volledig geautomatiseerd werden beneveld, gekoeld, verwarmd, bewatert, bemest, gesorteerd, gestekt en verschoven. Ondertussen gaven toeleveranciers als Stolze en FW Systems uitleg bij hun technische systemen. Ook bezochten de studenten de fabriek van Bosman van Zaal. Veel van de medewerkers die de studenten gedurende de dag spraken, zijn gestart als stagiair en nu doorgegroeid naar een mooie functie. Na afloop werd er dan ook druk gegevens uitgewisseld om een stageplek te bemachtigen.

Bijdragen aan wereldwijd geluk
Gedurende het zojuist gestarte schooljaar krijgen de studenten nog diverse presentaties in de klas. Ook bezoeken zij in juni 2025 de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. “In onze sector is nieuw talent nodig voor vakgebieden zoals techniek, robotisering, circulaire economie, marketing, HR, business management, milieu en voedselgenetica”, licht Jacco Vooijs, voorzitter van de regio’s Aalsmeer, Noord-Holland Noord en Westland bij Glastuinbouw Nederland, toe. “We zien een trend dat jongeren ‘later als ze groot zijn’ willen bijdragen aan maatschappelijke thema’s, zoals gezondheid, welbevinden en geluk voor hun medemens. Onze sector voorziet hier rijkelijk in, want wij leveren met onze producten elke dag een geweldige bijdrage aan het welzijn van mens en maatschappij. In onze sector kun je de komende decennia écht een steentje bijdragen. Dat laten we dit jaar aan in totaal zo’n 400 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.”

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen, informeren geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden via collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Collegetour

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024