Thrips setosus onderscheiden van Echino Thrips

Het is voor de praktijk vrijwel onmogelijk om Thrips Setosus te onderscheiden van Echino Thrips. Het kan daardoor niet worden uitgesloten dat in sommige gevallen een aantasting van Thrips setosus wordt verward met Echino Thrips. Determinatie bij specialisten kan in dat geval uitsluitsel geven. Thrips Setosus komt van oorsprong uit Japan. Wellicht is het met plantmateriaal Nederland en op de bedrijven binnen gekomen.

Afgelopen jaar is een consultancy onderzoek uitgevoerd naar de nieuwe Thrips setosus in bloemisterij gewassen door Delphy is samenspraak met LTO Glaskracht Nederland. Deze trips komt men name voor in hortensia. Het eindrapport is beschikbaar.

Chemisch zijn voldoende middelen toegelaten om Thrips setosus effectief te bestrijden. Ervaringen met biologische bestrijders zijn nog beperkt, maar nemen toe, mede door onderzoek van Koppert. Geschikte bestrijders zijn de tripsroofmijten Amblyseius limonicus (Limonica) en afhankelijk van het gewas zijn ook Amblyseius swirskii (Swirski-Mite) en de roofwants Orius laevigatus (Thripor-L) inzetbaar. Als de populatie van Thrips setosus toeneemt, kunnen telers curatief de gaasvlieg (diverse Chrysoperla soorten) en Orius laevigatus inzetten. Deze weten andere tripssoorten goed aan te pakken. Met behulp van Horiver vangplaten kunnen de mannetjes worden weggevangen. Het gebruik van vangplaten levert ook een tijdig signaal op over de aanwezigheid van de plaag. Mogelijk kan de druk van Thrips setosus verlaagd worden met de inzet van grote aantallen Horiver vangplaten.

Om Thrips setosus in hortensia aan te pakken is het van belang om te starten met schoon plantmateriaal. Hier ligt een taak voor de plantleveranciers. De volgende stap is aan de productiebedrijven. Met een intensief schema, dat al vroeg in het jaar moet worden opgestart, moet het mogelijk zijn om Trips setosus op het bedrijf onder controle te krijgen.

Bekijk het eindrapport van dit project via onderstaande link.

Glastuinbouw Nederland - © 2024