Tips ter voorbereiding van een bezoek van de vakbond

Een cao, die voor iedereen geldt, is belangrijk. Via leden proberen Plantum en Glastuinbouw Nederland zoveel mogelijk ondernemers te bereiken en mee te denken. Ook voor vakbonden is dit belangrijk. In de glastuinbouw zijn niet zo veel mensen lid van een vakbond. Om een goed beeld te krijgen onze sector is het wel belangrijk voor FNV en CNV om in contact te komen met onze werknemers.

De afgesloten cao-glastuinbouw is voor de vakbonden een belangrijk gespreksonderwerp. Om hierover van gedachten te wisselen met onze werknemers gaan de vakbonden bedrijven bezoeken. Neemt CNV of FNV contact met jou op voor een werkbezoek dan vragen wij je om mee te werken. De vakbond komt zo in gesprek met leden en niet-leden. Fijn, ook voor ons, want de cao geldt voor alle medewerkers.

Tips voor een bezoek

  • Spreek met de vakbonden het doel van het werkbezoek af. Informatie delen en cao vragen beantwoorden zijn goede doelstellingen.
  • Geef de vakbond  ruimte om een lidmaatschap aan te bieden aan je medewerkers.
  • Overleg met vakbonden over het tijdstip van het werkbezoek. Aansluiten op einde werkdag is voor medewerkers veelal handig.
  • Sluit zelf ook aan bij het overleg. Vragen over specifieke bedrijfsregels kunnen niet door de vakbond worden beantwoord.
  • Vraag (eventueel vooraf) naar de folders, die de vakbond wil uitreiken. Folders in andere talen kan, maar stel als regel dat het materiaal minimaal in het Nederlands en/of Engels beschikbaar is.
  • Gelden er strikte hygieneregels op het bedrijf? Geef dan expliciet aan dat dezelfde dag geen ander tuinbouwbedrijf mag zijn bezocht.

Glastuinbouw Nederland sluit samen met Plantum en LTO Nederland de cao af. Aan vakbondszijde nemen FNV en CNV vakmensen deel. Op onze website kun je informatie over de cao en tijdens de onderhandelingen de laatste ontwikkelingen volgen.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024