Transitievergoeding bij einde contract

Hieronder de antwoorden op enkele belangrijke vragen op een rij, over de transitievergoeding bij beëindiging van het contract.

Is er ook recht op een transitievergoeding als het contract aan het einde van het seizoen afloopt?
Ja, als een contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Dit geldt dus voor zowel werknemers met een vaste baan (bij ontslag) als bij een tijdelijke baan (einde contract).

Hoeveel transitievergoeding moet ik betalen?
Dat hangt af van twee zaken: het maandsalaris en de duur van het contract. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. Heeft het seizoenscontract zes maanden geduurd, dan is er recht op een half keer een derde maandsalaris.

Waarom krijgt de werknemer deze transitievergoeding?
De vergoeding kan de werknemer bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.

Krijgt de internationale medewerker ook transitievergoeding als hij na afloop contract terug gaat naar huis?
Ja, de transitievergoeding is een recht voor de werknemer op het ontslagmoment of op de datum dat het contract eindigt. Het is bedoeld om te investeren in je loopbaan, maar de wet stelt daar verder geen eisen aan. Een internationale werknemer heeft op de einddatum contract recht op een transitievergoeding en kan deze vergoeding net als iedere Nederlandse werknemer vrij besteden.

Ingrid Blom-Meeusen

Project Bankerplanten met projectgroepen roos en gerbera als praktische denktank

Vorig jaar is het PPS-project ‘Gerichte inzet van bankerplanten voor weerbare teeltsystemen’ van start gegaan. Het project richt zich op de inzet van diverse banker- en nectarplanten om vooral de bladluisbestrijding te verbeteren en ook om te kijken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024