Update factsheet Stigas: gezond en veilig werken

De factsheets van Stigas, met cijfers vanuit verschillende bronnen, geven een beeld hoe het gesteld is met veilig, gezond en vitaal werken in de sector. Dit geeft werkgevers en werknemers, hun organisaties en overheden aanknopingspunten om de duurzame inzetbaarheid in de sector te verbeteren. De informatie kun je ook gebruiken om je bedrijf te vergelijken met de sector. Bijvoorbeeld over verzuim of uitkomsten van de Vitaliteitsscan. 

Enkele uitkomsten :

  • Het aandeel werknemers van 55 jaar en ouder blijft toenemen in de sector.  
  • Het verzuimpercentage van de bij Stigas aangesloten bedrijven is 5,3%, dit is gelijk aan het percentage in 2022 en aan het landelijk gemiddelde. 
  • Klachten aan het bewegingsapparaat zijn nog steeds de belangrijkste verzuimoorzaak, met 39% van het verzuimpercentage. Op de derde plaats (na overige diagnoses) komen psychische klachten, met 23% van het verzuimpercentage
  • Over de afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 11 dodelijke ongevallen per jaar. In 2023 ging het om 10 dodelijke ongevallen. De meeste ongevallen gebeuren met machines.
  • Meer dan 14 duizend bedrijven in de sector zijn inmiddels gestart met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van Stigas. 43% heeft de RIE ook afgerond (inclusief plan van aanpak). 
  • Als we kijken naar acties gericht op arbobeleid in de RIE, is het maken van afspraken over het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) een aandachtspunt.

Naar de cijfers van de verschillende sectoren.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024