VVD-kamerlid Helma Lodders bezoekt tuinbouw

De problematiek rondom gewasbescherming in chrysant kwam o.a. aan de orde tijdens het bezoek van VVD-kamerlid Helma Lodders maandag 15 juni aan enkele tuinbouwbedrijven in de omgeving van Tuil. Een van de bedrijven die werd bezocht was Lewis Flowers. Lewis Flowers heeft een goed geïntegreerd systeem ontwikkeld met inzet van biologie tegen spint en mineervlieg. Trips blijft echter een hardnekkig probleem in de hele sierteelt. Met name in de zomer loopt het uit de hand. In de winter gaat geïntegreerd steeds beter.

Voor spint worden eigenlijk geen chemische middelen ingezet, de biologische bestrijding werkt goed. Alleen trips blijft in de zomermaanden volgens Marcel Leeuwis een te groot risico in de bedrijfsvoering. “De oogstzekerheid is niet geborgd; een ontoelaatbare situatie.” Leeuwis pleit voor de toelating van goede correctiemiddelen die de spintbestrijders in leven laten. Dan is de milieubelasting het laagste.

Winner
LTO Glaskracht Nederland wees kamerlid Lodders op Winner, een middel dat in Nederland niet is toegelaten, maar in Spanje en Italië wel in de bedekte teelten. Door het uitblijven van een reguliere toelating moet LTO Glaskracht Nederland, net als in 2014, via artikel 38 een vrijstelling aanvragen om het middel 120 dagen te mogen gebruiken in de nazomermaanden. Onzeker is of die aanvraag wordt erkend.

Dit is een bewijs dat de Europese harmonisatie nog onvoldoende opgepakt is. LTO Glaskracht Nederland wees Lodders erop dat door innovatie op de bedrijven fors minder chemische gewasbescherming gebruikt wordt. Dit kan alleen worden doorgezet wanneer een correctie mogelijk is. Dat vergt om aanpassing van het toelatingssysteem dat nu op middelen gebaseerd is en niet op IPM systeemtoepassing. Daarnaast pleit LTO Glaskracht Nederland voor een robuustere indeling van siergewassen,  waardoor we in Nederland in lijn met de rest van Europa kunnen ondernemen.

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024