Water- en Plantgezondheid Event 2024: Weerbaar telen nagenoeg zonder emissie

Donderdagmiddag 10 oktober, bezochten ruim 150 bezoekers het Water- en Plantgezondheid Event 2024 in Bleiswijk. Tijdens het event zijn resultaten gedeeld van een aantal onderzoeken waaraan telers ook een bijdrage leveren via Kennis in je Kas (KijK). De rode draad van deze onderzoeken is een duurzamere en toekomstbestendige teelt. Het Event is georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw.

Impact van onderzoek en innovatie
De Nederlandse glastuinbouwsector is groot geworden dankzij gezamenlijke investeringen in kennis en expertise. Een erfenis die we koesteren en doorontwikkelen. Als voorbeeld van een belangrijke nieuwe ontwikkeling gaf wethouder Leon Hoek (Wethouder Economie Gemeente Lansingerland) een toelichting op de initiatieven rond het HortiScience Innovation Center (HIC) in Bleiswijk. In het HIC krijgen startups en baanbrekende innovaties in de glastuinbouw een boost om zo een duurzamer productiesysteem te ontwikkelen. Daarna ging Rick van Schie (bestuurslid Glastuinbouw Nederland & voorzitter Tuinbouw Jongeren Nederland) in op het belang van onderzoek voor de toekomst van de glastuinbouw. Vervolgens presenteerde Margreet Schoenmakers, programmamanager Water- en Plantgezondheid, de belangrijkste doelen & actielijnen van de innovatieprogramma’s Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en de betekenis van de resultaten voor beleidsvorming en de praktijk.

Workshops en pitches Weerbaar telen
Om een sterke positie als de sector te behouden, is het essentieel dat we de komende jaren flinke stappen zetten met een weerbare teelt en het voorkomen van emissies naar het oppervlaktewater. Op het Event werd zichtbaar dat onderzoek, samen met de sector, oplossingen voor de grote uitdagingen ontwikkelt. In de workshops werd met de deelnemers over diverse thema’s besproken waaronder: een ecosysteembenadering voor bladluisbestrijding, aanpak van invasieve tripsen, inzetten van bankerplanten, wortelziektes, bodem- en substraatweerbaarheid en het sturen van micro-organismen, leren telen met circulaire meststoffen en nieuwe groeimedia, en emissiebeperking bij teeltwisseling en grondgebonden teelten.

Daarnaast gaven diverse demonstraties en pitches inzicht in technieken voor watersensoren, substraatweerbaarheid, bouwstenen IPM en detectie van ziekten en plagen. Deelnemers konden kennis opdoen van lopende en afgeronde onderzoeken én konden praktische kennis delen. Ook was er gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen over hoe we de glastuinbouwsector in de toekomst nog duurzamer kunnen maken.

Effectief kennis delen
Kortom, het Water- en Plantgezondheid Event 2024 was weer een inspirerende bijeenkomst waar kennis, samenwerking en innovatie centraal stonden. De toewijding van sprekers en deelnemers om gezamenlijk te werken aan een weerbare teelt, nagenoeg zonder  emissie was duidelijk zichtbaar, en deze inspanningen zullen ongetwijfeld verdere vruchten afwerpen in de komende jaren.

 

Margreet Schoenmakers

Glastuinbouw Nederland - © 2024