Waterzuivering, hoe nu verder?

Nog een kleine 9 maanden te gaan en dan gaat de zuiveringsplicht in, tenminste voor die telers die niet verder zijn gegaan met een collectief.

Uit de eind 2015 160 aangemelde collectieven, zijn rond de 40 businessplannen ingediend bij bevoegd gezag. De collectieve zuiveringsmogelijkheden blijken sterk afhankelijk van de regio (zuiveren bij rioolafvalwaterzuivering, collectief private zuivering, biologische zuivering enz.). Tevens werd in een aantal regio’s duidelijk dat individuele en/of mobiele zuivering kansrijker is. De eerste zuiveringsapparaten zijn goedgekeurd door de BZG en ook voor hen die de zuivering mobiel willen gaan aanpakken, lijkt het erop dat de eerste mobiele zuivering binnenkort goedgekeurd wordt.

Samenwerking essentieel
Gebleken is dat de trajecten waar zowel overheden, sector als toeleveranciers samen aan de slag zijn gegaan, uiteindelijk tot de meest concrete resultaten hebben geleid. Om de waterkwaliteit te verbeteren is samenwerking essentieel. Deze aanpak raden wij u dan ook ten zeerste aan in het verdere traject. Ook al zijn er nog een aantal zaken niet geheel duidelijk met betrekking tot maatwerk collectieven, trek vooral op met bevoegd gezag. Mocht u er met bevoegd gezag niet uit komen, meld dit dan via water@spam-protectltoglaskracht.nl.
Begin maart is ook duidelijk geworden dat collectieven in bepaalde gevallen gebruik kunnen maken van bestaande riolering. Zie hierover het eerdere bericht naar aanleiding van de kamerbrief.

Vraagstukken
Ondanks dat er steeds meer duidelijk wordt, staan er nog enkele vraagstukken rondom het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering glastuinbouw open, waaronder:

  • Inwerkingtreding gewijzigde activiteitenbesluit milieubeheer (naar verwachting per 1-7-2017).
  • Verlening maatwerk bij overmatige kwel- en inzijging grondteelten.
  • Bewijslast nul-lozing ( naar verwachting begin april concrete werkwijze hoe te voldoen aan aantoonbare nul-lozing).
Glastuinbouw Nederland - © 2024