WDODelta Bestuurslid Nicole Koks op kennismakingsbezoek bij glastuinbouwgebied Koekoekspolder

Op maandag 16 september ontvingen tuinders Wilbert van den Bosch en Job Kaashoek, dagelijks bestuurslid Nicole Koks van waterschap Drents Overijsselse Delta, bij Peppers Unlimited B.V..

Nicole, opgegroeid in een tuindersfamilie uit Erica, is goed op de hoogte van de glastuinbouw. Inmiddels is zij een jaar in functie en is o.a. verantwoordelijk voor het watersysteem, waar zowel de waterkwaliteit als – kwantiteit onder valt. Samen met waterkwaliteitsspecialist Berry Bergman en Bestuursadviseur Cathelijne Koppert maakte ze kennis met het glastuinbouwgebied Koekoekspolder.

Water centraal
Het gesprek ging onder andere over waterkwaliteit, recirculeren van water in de glastuinbouw, het peilbeheer in het aangrenzende gebied Mastenbroek en het belang van voldoende gietwater, nu én in de toekomst. Ook werd het idee van watercoaches besproken, die tuinders onafhankelijk kunnen adviseren over watermanagement in en om de kas.

Samenwerking de sleutel
Nicole benadrukte het belang van samenwerken. Glastuinbouw kan namelijk ook een actieve rol spelen in beter waterbeheer, bijvoorbeeld via innovatieve projecten zoals Rainlevelr in Delfland.

Het bezoek eindigde met een uitgebreide rondleiding door de kas en de ‘waterschappers’ waren duidelijk onder de indruk van de professionaliteit en de complexiteit op een glastuinbouwbedrijf. Met dit bezoek zijn de lijntjes korter geworden en is een waardevolle basis gelegd voor verdere samenwerking tussen het waterschap en de tuinders.

Renske Dortland

Glastuinbouw Nederland - © 2024