Werken met internationale medewerkers? Deze instrumenten zijn onmisbaar

Goed werkgeverschap vraagt om een professioneel en sociaal personeelsbeleid. Goed zorgen voor alle werkenden in je bedrijf. Samen met jullie en Stigas werken we hieraan. Twee mooie initiatieven met betrekking tot het werken met internationale medewerkers staan in de schijnwerpers: het E-book Gezond werken met internationale (flex) medewerkers en de infokaarten met beeldtaal.

Het E-book en Arbochecklists 
Iedereen moet veilig en gezond kunnen werken. Als je werkt met (nieuwe) internationale (flex) krachten komen daar nog een aantal extra uitdagingen bij, bijvoorbeeld het omgaan met taal- of cultuurverschillen. Glastuinbouw Nederland lanceerde in samenwerking met sociale partners en Stigas een E-book waarin alle tips, informatie en tools omschreven staan om veilig werken voor internationale medewerkers te bevorderen.

Ook als je nu veel zaken op orde hebt rondom veilig en gezond werken: het e-book is als het ware een checklist én bevat voorbeelden van andere ondernemers ter inspiratie. Kortom, met dit E-book kun je zelf aan de slag om veilig werken voor (internationale en of flex) medewerkers te bevorderen.

In het E-book wordt ook verwezen naar de Arbochecklists van Doorzaam. Deze zijn vernieuwd en beschikbaar in meerdere talen. Deze kun je als inlener delen met de uitzendorganisatie, zodat nieuwe krachten vooraf al goed geinformeerd worden over risico’s in het werk.

De European Labour Authorithy (ELA) heeft het E-book als goed praktijk voorbeeld erkend. De ELA zorgt ervoor dat de EU regels over arbeidsmobiliteit en de coordinatie van de sociale zekerheid op een eerlijke en effectieve manier worden toegepast. Belangrijk onderdeel van het werk van ELA is informeren en inspireren. Het delen van goede praktijkvoorbeelden valt onder het laatste. 

Meertalige infokaarten om veilig en gezond te werken
De dit jaar ontwikkelde infokaarten met veel pictogrammen en korte teksten zijn een goede aanvulling op de werkinstructies in de praktijk. Vanuit het initiatief Arbeidsmarkt in goed bannen vanuit de Interdepartementale Projectgroep Arbeidsmigranten (IPA) hebben wij samen met Stigas het verhaal van de infokaarten gedeeld. 

Internationale werknemers zijn een kwetsbare groep. In het in 2020 verschenen rapport ‘Geen tweederangsburgers’ van de commissie Roemer staan een vijftigtal aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan. De uitvoering van de aanbevelingen van het Aanjaagteam zijn een verantwoordelijkheid van het Rijk, provincies, gemeenten en sociale partners samen. Wij werken met deze partijen in het IPA samen.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024